Ginekologija
- Ultrazvučna dijagnostika u ginekologiji i ranoj trudnoći
- Ultrazvučna dijagnostika bolesti dojke
- Endoskopska hirurgija u liječenju ženske neplodnosti
Liječenje bračne neplodnosti
Perinatologija – trodimenzionalni ultrazvučni prikaz u praćenju trudnoće
Škola za trudnice

Ultrazvučna dijagnostika u ginekologiji i ranoj trudnoći

Ultrazvučni pregled je jednostavna i bezbolna metoda, gdje dobivamo niz korisnih informacija o unutrašnjim spolnim organima žene i o stanju ploda u trudnoći. Po dosadašnjim saznanjima je bezopasan za dijete i može se koristiti od začeća do rođenja.

Ultrazvuk su zvučni talasi frekvencije viših od granice čujnosti ljudskog uha, 20 kHz i svi dijagnostički aparati imaju frekvenciju između 1 i 20 MHz. U ginekologiji i porodiljstvu koristi se B-prikaz odbijenih ultrazvučnih talasa na ekranu gdje se odjeci prikazuju kao svijetle tačke. Najnovijoj generaciji ultrazvučnih aparata pripadaju aparati sa živom slikom i sivom skalom, koja postaje slična televizijskoj.Ultrazvuk se vrlo teško prenosi zrakom i uglavnom je ograničen na prenošenje kroz tekućinu i krute tvari.
Ako želimo kvalitetan prikaz unutarnjih organa, moramo ukloniti zrak iz prostora koji želimo pregledati upotrebom kontaktnog gela koji omaogućava prijanjanje sonde uz kožu i transabdominalnim ultrazvukom se pregledavaju unutarnji organi u zdjelici žene.

Tehnikom punog mokraćnog mjehura uklonjanjamo crijeva ispunjena zrakom koje pokrivaju unutarnje organe i tako onemogućuju uvid u njihovu strukturu.
Transvaginalni ultrazvuk je danas sve više u upotrebi i prije pregleda pacijentica treba potpuno isprazniti mokračni mjehur. Vrh sonde se prekrije ultrazvučnim gelom, a nakon toga se navuče posebna gumena navlaka ili prezervativ. Blizina ispitivanog područja omogućava stvaranje kvalitetnije slike i jasniji prikaz ginekoloških struktura. Danas je ginekološki pregled bez transvaginalnog ultrazvuka nezamisliv u ocjeni patoloških stanja maternice i adneksa. Korištenjem obojenog i pulsirajućeg doplera dodanog konvencionalnom ultrazvuku moguće je prikazivanje prokrvljenosti organa male zdjelice.

Trodimenzionalni ultrazvuk je prikaz organa ili ploda u prostoru dvodimenzionalnim prikazom uz programsku podršku kompjutera koji nudi nove mogućnosti u ginekološkoj dijagnostici.

 

 

Poliklinika "Arbor Vitae Dr. Sarić"

Maršala Tita b.b.
(preko puta željezničke stanice)
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

T: +387 36 555-995
F: +387 36 555-996

E: info@poliklinika-saric.com

   
 
M.Tita bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina Tel.: 036 555 995, mob.: 061 216 532 Fax.: 036 555 996 e-mail: info@poliklinika-saric.com

Copyright © 2016 Poliklinika "Arbor Vitae Dr. Sarić"