Ginekologija i porodiljstvo

ŠKOLA ZA TRUDNICE

Trudnoća je normalan fiziološki proces kada se može tek započeti vježbati ili nastaviti fizičku aktivnost ako ste je provodili i prije trudnoće. Vježbanje u trudnoći se preporučuje i prilagođeno je stanju organizma u kome se nalazi trudnica. Cilj je podizanje kondicije trudnice, rodilje i babinjače kako bi se olakšali porođajni napori, pomoglo rađanje zdrave djece i ubrzao povratak dobrog psihosomatskog stanja poslije poroda.


Ovaj komobinirani program priprema za porod datira od 1995. godine i poznat je pod nazivom “Lamaze”, nazvan po francuskom ljekaru. Prije nego se odlučite za vježbanje, pitajte Vašeg ginekologa dozvoljava li Vam vježbanje ili ne. Ako je trudnoća uredna, vježbanje će se odobriti i podržati. U suprotnom, ipak morate pohađati školu, slušati predavanja i gledati kako vježbaju druge trudnice, što može biti od velike pomoći pri porodu.

Najvažnije je da se prijavite u školu i počnete sa pripremom!

Razlikujemo predporođajnu, porođajnu i postporođajnu pripremu koje sadrže:

1 – Teoretski dio – poredavanja o fiziologiji i anatomiji normalne trudnoće, porodu, babinjama, dojenje i njega novorođenčeta.

2 – Praktični dio – su vježbe i tehnike disanja, upoznavanje mjesta i osoblja porodilišta gdje se planira obaviti porod i na taj način pokušati izbjeći strah od nepoznatog.

U našoj školi predavanja su tematska, pripremljena od strane ginekologa, babice, fizioterapeuta, pedijatra i psihologa sa izabranim poglavljima o anatomiji i fiziologiji trudnoće, poroda i postporođajnog doba. Školu mogu pohađati trudnice u pratnji svojih supruga, ili osobe koja ima pozitivan uticaj na trudnicu ili ko će, eventualno, i prisustvovati porodu. Pripreme traju mjesece dana, dva puta sedmično po 45-60 minuta, a provode se u manjim grupama. Veoma je važno da sa sobom ponesete adekvatnu odjeću za vježbanje.

Kada početi sa vježbama?

Vježbati možete početi od samog početka stabilne trudnoće. Ako imate mučnine, povraćanje, vrtoglavice i osjećate se loše, obratite se ginekologu i odgodite početak vježbanja. Uz dobro opšte stanje i urednu trudnoću, možete pristupiti vježbanju uz pisano odobrenje Vašeg ginekologa, ali pod stručnim nadzorom voditelja škole.

Manji broj trudnica se odluči na samostalno vježbanje uz literaturu kod kuće.

Osnovna pravila vježbanja u trudnoći

  1. Vježbajte uvijek prije, ili dva do tri sata nakon jela
  2. Prije vježbanja ispraznite mokraćni mjehur
  3. Odjeća za vježbu mora biti udobna, komotna i od prirodnih tkanina, sa kratkim

čarapama do skočnog zgloba, da se ne kompromituje cirkulacija

  1. Vježbajte na strunjačama i na tvrdoj podlozi, u prozračnoj prostoriji i otvoren prozor
  2. Kontrolišite puls (najbolje u donjoj trećini podlaktice), a po potrebi i krvni pritisak
  3. Na početku vježbajte dva do tri puta sedmično u trajanju po 45 do 60 minuta u serijama 3-5 puta. Prema programu kojeg izrađuje voditelj škole, broj ponavljanja određenih vježbi se određuje prema anamnezi i trenutnoj procjeni funckionalnog statusa trudnice.
  4. Isključite mobitele i sve iritirajuće faktore koji mogu onemogućiti kontinuitet vježbe

Kako su poslije poroda mišići olabavljeni, a ligamenti koji drže maternicu rastegnuti, postoji mogućnost da se ona spusti ili zabaci prema leđima. Preventivna mjera je mirovanje i izbjegavanje težeg fizičkog naprezanja. Dok ste još u bolnici, preporučujemo vježbe za jačanje mišića dna zdjelice! Vježbati možete i u krevetu. KAKO? Stisnite kratko nekoliko puta rodnicu i izlazno debelo crijevo i opustiti se (kontrakcija-relax). Vježbe se izvode ujutro i navečer, 3 do 5 serija sa 8-12 ponavljanja, sa pauzom od jedne minute. Probajte povećavati obim vježbanja, sve duže, tako da trening traje 10-15 minuta i do 3 puta dnevno.

Vježbe opuštanja

Provode se u odgovarajućoj prostoriji, mirnoj i toploj atmosferi, najčešće nakon vježbanja. Trudnica zauzme udoban položaj i relaksira se, cijelo tijelo, potpuno opuštanje ili dio tijela, parcijalno opuštanje. Nakon par dubokih udisaja i izdisaja, oči se zatvore i opušta se dio po dio tijela, počevši od stopala prema vrhu glave. Tako se relaksira cijelo tijelo. Ako želimo parcijalno relaksirati dio tijela, prvo se kontrahira ta grupa mišića, a potom opusti. Ove vježbe nalaze svoju primjenu najviše u vrijeme prvog i drugog porođajnog doba, kada se rodilja opušta između trudova ili napona,cijelo tijelo, a posebno mišiće dna zdjelice. Tako se omogućuje dovoljna količina kisika koja je nužna fetus i za postizanje lakšeg i bržeg poroda. Ove vježbe se mogu provoditi svakodnevno do termina poroda.

Vježbe disanja

Svaki čovjek diše na različite načine, tako većina muškaraca upotrebljava trbušne mišiće – abdominalno disanje, za razliku od žena koje se koriste grudnim mišićima.

Prsno disanje se izvodi tako da položite ruku na grudni koš i lagano izdišete zrak kroz usta, udišete duboko kroz nos i lagano izdišete kroz usta izgovarajući slovo “Š” ili “S”. Izdisaj mora trajati duže nego udisaj. Ovaj tip disanja trudnica koristi samo u početnim vježbama disanja da bi uočili razliku između prsnog i trbušnog disanja. Kada trudnica udahne zrak na nos, njezina dijafragma se spušta da bi se omogućio što veći prostor plućima koja se šire, a kod izdisaja se oslobađa prostor u trbušnoj šupljini i dijafragma se povlači u početnu poziciju.

Trbušno disanje se provodi u prvom porođajnom dobu i može se izvoditi cijelo vrijeme te faze, ako to trudnici odgovara. Zrak se izdahne lagano kroz usta, trbuh se opušta, udiše se kroz nos i koninuirano izdiše kroz usta izgovarajući slovo “Š” ili “S”, uz uvlačenja trbuha. Opisano disanje primjenjuje se za vrijeme trudova, da bi se postigla što bolja koncentracija kisika u krvi koji je potreban bebici tokom kontrakcije, a ujedno i smanjila senzacija bola koje ima porodilja.

Kratko i plitko disanje ili tzv. dahtanje, primjenjuje se u prvom porođajnom dobu, kada trudnici više ne odgovara trbušno disanje. To je obično onda kada su trudovi jačeg intenziteta i kada duboki udisaji uzrokuju “sudar” dijafragme i maternice. Disanje je brzo i “površno”, a u pauzama između trudova rodilja treba da se što više opusti. Disanje koje se primjenjuje pri kraju prve porođajne faze je kombinacija kratkog i plitkog disanja prekinutog sa jednim izdisajem, i udisajem što omogućava porodilji da lakše obuzda nagon za tiskanje za koje još nije došlo vrijeme. U drugom porođajnom dobu porodilja treba slijediti upute babice i ljekara! Kod akta rađanja treba iskoristiti sve sile koje usmjeravaju dijete ka izlazu. Tokom poroda porodilja najčešće leži na leđima, kleči na koljenima ili čuči, i potpuno opušteno započinje napinjanje. Na početku napinjanja izdahnite zrak, zatim ga duboko udahnite i zadržite! Istovremeno savijte glavu, tako što se stavi  brada na prsa, i napnite, kao da želite brzo mokriti. Dno karlice treba biti opušteno, kako ne bi stvaralo dodatni otpor prolazu novorođenčeta. Sve sile napinjana usmjerene su u istom smjeru porođajne osovine! U donjem dijelu oslonac čini karlični dio kičme, a u gornjem dijafragma, koja se kod dubokog udisaja spušta nisko i potiskuje maternicu prema dolje, a kontrakcija mišića prednje trbušne stijenke djeluje kao sila s prednje strane. Natkoljenice su savijene u koljenu i kuku sve do trbuha, jer se na takav način zauzima odgovarajuća osovina prolaza djeteta kroz malu karlicu. Kada porodilja više ne može zadržati dah, ispušta ga kroz usta, napon prestaje i slijedi potpuno opuštanje. Udahnete mirno i duboko na nos, i lagano izdišete na usta, kao da spavate, mislite na lijepe stvari, šetnje u parku, zelenilu pored rijeke ili mora i čekajte… slijedeči NAPON. Do tada štedite i prikupljajte snagu koja je potrebna prilikom napona i POROD!

Važno je istaknuti da porodilje ne smiju napinjati prije napona, dok im to ne kaže ljekar ili babica.

Pravilno disanje u prvom porođajnom dobu i istiskivanje ploda u drugom porođajnom dobu, znatno skraćuje i olakšava porod, a sa prvim plačom bebice, zaboravite se sve senzacije bola koje ste imali tokom poroda po kazivanju ogromne većine sretnih mama.

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić