IVF – Vantjelesna oplodnja

MEDICINSKI POTPOMOGNUTA OPLODNJA


Centar za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće

Postupci medicinski potpomognute oplodnje su postupci oplodnje koji se pomoću biomedicinske nauke provode s ciljem začeća na način drugačiji od spolnog odnosa. Među postupcima medicinski potpomognute oplodnje razlikujemo unutartjelesnu oplodnju, to jest unos spermija u šupljinu maternice (postupci intrauterine inseminacije – IUI), i izvantjelesnu oplodnju (in vitro fertilizacija – IVF) kod kojih se spajanje spermatozoida sa jajnom stanicom obavlja izvan tijela žene, te se tako nastali zametci (embrioni) prenose u maternicu. Postupke MPO preporučujemo onda kad je uzrok liječenja ženske i muške neplodnosti neuspješan, te kod nerazjašnjene neplodnosti. IUI je među postupcima medicinski potpomognute oplodnje najmanje invazivna i najugodnija metoda, pod uslovom ako su jajovodi prohodni, zato je metoda prvog izbora prije prelaska na zahtjevnije postupke kao što su IVF i ICSI.

Intrauterina inseminacija je postupak kod kojeg uz potvrđenu ovulaciju u šupljinu maternice nježnim kateterom prenosimo odgovarajuću koncentraciju pokretnih spermija. Primjerena je kod liječenja nerazjašnjene neplodnosti, poremećaja ovulacije, neprimjerene sluznice u vratu maternice i blagih oblika muške neplodnosti. Može se obaviti u prirodnom ciklusu i ciklusu potaknutom tabletama ili injekcijama. Ultrazvučnim praćenjem ciklusa – foliculometrija, utvrđuje se rast folikula i kada postignu primjerenu veličinu, pacijentice primaju injekciju hCG-a – tzv. stop injekcija, koji uzrokuje konačno sazrijevanje folikula i ovulaciju. Na dan inseminacije partner daje uzorak sjemena koji se priprema na odgovarajući način. Spermatozoidi se odvajaju od sjemene tekućine, koncentriraju se samo pokretljivi spermatozoidi i takvi prenose tankim kateterom kroz vrat maternice u šupljinu maternice. Uspješnost IUI-ja kreće se od 10% do 15%, a udio višeplodnih trudnoća je od 13% do 30%.Pogledajte načine na koje možete zakazati pregled kod nas

ZAKAŽITE PREGLED KOD NAŠEG SPECIJALISTE

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić