IVF – Vantjelesna oplodnja

PRAKTIČNI SAVJETI


Centar za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće

Kada ste se odlučili da želite trudnoću, ne čekajte dugo. Savijeti nisu zasnovani na specifičnim medicinskim istraživanjima, ali postoje određene stvari koje možete napraviti i da povećate šanse da zatrudnite.
Najvažnije je, naravno, da imate redovan spolni odnos. Oko 70 % parova ostvari trudnoću u periodu od godinu dana ukoliko imaju redovan i nezaštićen spolni odnos. Preporuka je da imate spolne odnose  sredinom menstrualnog ciklusa, kada se očekuju plodni dani-ovulacija, a kod neredovnih ciklusa nešto kasnije, kada se po potrebi,treba uraditi foliculometrija, kontrolni pregled transvaginalim ultrazvukom i da se vidi  da li je jajnik stvorio folicularnu cistu, koja je neophoda za plodne dane
Takav susret se može desiti samo jednom mjesečno i to kada je ovulacija.  Jajna ćelija može preživjeti samo dan ili dva, tako da postoji vrlo uzak vremenski period u toku mjeseca kada se može desiti trudnoća. Vrlo je moguće da će i kvalitet sperme biti bolji ukoliko muškarac ima redovan spolni odnos. Kod nekih partnera može postati opsesija da se ima spolni odnos u određeno vrijeme ito onda predstavlja dodatni pritisak na bračne partnere, što rezultira dodatnim stresom, koji svakako negativno utiče na ostvarenje trudnoće.

Prije planirane trudnoće preporuča se uzimati folnakiselina od 5 mg svakodnevno par mjeseci prije planirane trudnoće i svakako prva tri mjeseca trudnoće kao prevencijaoštećenja neurocerebralne cijevi  ploda – mozga i kičmene moždine / spina bifida…/. Također, dobro je provjeriti da li ste vakcinisani protiv zaraznih bolesti koje mogu naštetiti Vašem plodu. Ukoliko uzimate ili je preporučena neka medikamentozna terapija, potrebno je da nas konsultujete da se vidi da li terapija može imati smetnju pri ostvarivanju trudnoće, kao i  normalnom razvoju ploda.
Izražen materinski instikt i jaka želja za ostvarivanje trudnoće možeuz, i ovako stresan svakodnevninačin života, učiniti još stresnijim, pa su psihološke pripreme u tome pravcu vrlo značajne. Nakon izvjesnog vremena bez ostvarene trudnoće, neki se bračni partneri ranijeodlučuju na IVF, samo zato što nisu u stanju da promjene svoje životne navike. Opuštajuća muzika i hipnoterapija mogu pomoći u oslobađanju stresa, kao i vežbanje, naročito manje napete forme, kao što su joga i pilatis.  U nekihm slučajevima i akupunktura, također, može biti od pomoći. Pobrinite se za svoje emocije, kontrolišite stres i uzmite vrijeme za relaksaciju i isključite se, koliko je god moguće od svakodnevnog stresnog ritma i obaveza.

Pušenje je štetno za zdravlje i može uticati i na vašu plodnost. Čak i pasivno konzumiranje duhanskog dima, može uticati na šanse da žena zatrudni. Za muškarce, potvrđena je negativna sprega između pušenja i lošijeg kvaliteta sperme.

Zdrava tjelesna težina se smatra ona kada je BMI – indeks tjelesne težine između 18,5 i 24,9. Zdravstveni radnici koji se bave reproduktivnom medicinom, iz iskustva se slažu, da žene čiji BMI prelazi 29, obično trebaju više vremena da bi došlo do trudnoće. Povećana tjelesna težina je povezana sa policističnim ovarijalnim sindromom, što rezultira hormonskim disbalansom, što može uticati na plodnost, a može uzrokovati i pobačaj. Zato živite zdrav životni stil uz zdravu prehranu i vježbanje, ali ne pretjerujte.
Naš nutricionist (hiperlinkovati na Nevena Pandža u segmentu “naš tim” i otvarati u novom tabu) Vam rado stoji na raspolaganju da zajedno s Vama definiše tačan plan ishrane za period kada želite ostvariti trudnoću i za vrijeme same trudnoće.

Poželjno je da poslije odnosa ostanete ležati na leđima i do 2 h, tako pomažete spermatozoidima da lakše dođu do cilja, a možete postaviti i  jastuk ispod karlice. Ako Vam je rečeno da imate zabačenu maternicu, onda je poželjno da poslije završenog spolnog odnosa, ostanete ležiti potrbuške.
Vrh plodnosti žene su rane dvadesete godine, tako da ne treba da odlažite previše svoje planove za ostvarivanje trudnoće. Šanse da ostvarite trudnoću su veće prije 35. godine, ali i žene u četrdesetim godinama mogu nesmetano da ostvare trudnoću, ukoliko su dobrog zdravstvenog stanja.

 Pogledajte načine na koje možete zakazati pregled kod nas

ZAKAŽITE PREGLED KOD NAŠEG SPECIJALISTE

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić