IVF – Vantjelesna oplodnja

BRAČNA NEPLODNOST


Centar za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće

Začeće je vrlo kompleksan proces koji zahtijeva pravilno i usklađeno djelovanje ženskih i muških reproduktivnih organa. Pod utjecajem folikul-stimulirajućega hormona (FSH) u jajniku svaki mjesec dolazi do rasta jajnih folikula. Jedan od folikula postane glavni i pod utjecajem luteinizirajućeg hormona (LH)  sredinom menstrualnog ciklusa iz de-Graf-ovog folicula se oslobodi zrela jajna stanica, ovulacija.  Zdravi jajovod preuzme jajnu ćeliju i usmjeri je u svoju unutrašnjost, prema šupljini maternice. Tu se jajna ćelija susreće sa spermijima koji  dolaze iz rodnice kroz šupljinu maternice, a  oplođuje  je samo jedan spermatozoid, što se naziva fertilizacijom. Nakon uspješne fertilizacije, nastaje embrion koji se razvija i putuje uzduž jajovoda te nakon pet do šest dana, u stadiju blastociste, dođe u šupljinu maternice. Tu se aktiviraju procesi implantacije, koji obuhvataju biohemijske procese između embriona i sluznice maternice. Nakon implantacije embriona počne se oslobađati hormon trudnoće (hCG) koji čuva i potiče žuto tijelo u jajniku da i dalje luči estrogen i progesteron, koji su prijeko potrebni za dalji tok i očuvanje trudnoće.

Bračna neplodnost se definiše kao nemogućnost začeća u periodu dužem od godinu dana uz redovan polni odnos bez upotrebe kontraceptivnih sredstava. Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije problem sa začećem ima 8-10% svjetskog stanovništva. Detaljnih podataka za Bosnu i Hercegovinu nema, ali je procjena da je situacija u BiH prlibližna evropskom prosjeku, gdje je neplodno oko 15%  stanovništva, što znači da problema s plodnošću ima svaki šesti odnosno sedmi par. Pojava neplodnosti ovisi o dobi žene mnogo više nego od dobi muškarca. Tako je u dobi do 30 godina neplodan svaki deseti, a u dobi do 40 godina svaki četvrti par.

Uzroci neplodnosti kod pojedinaca i parova vrlo su različiti. Uzročnik bračnog infertiliteta može biti od strane žene i do 50%, a muški faktor do 40%, a problem sa plodnošću i muškog i ženskog partnerau isto vrijeme čine 1/3 ukupne bračne neplodnosti..
Uzroci bračne neplodnosti na našim prostorima kod žena i muškaraca su skoro jednako podjeljeni:
a – neodgovarajuća proizvodnja i/ili transport sjemena u muškaraca (40% i više)
b – neodgovarajuća proizvodnja jajne ćelije u žene ( 25%)
c – smetnje susretu spolnih ćelija, transportu i implantaciji oplođene jajašca (25%)
d – nerazjašnjena neplodnost (10-15 %)

 Pogledajte načine na koje možete zakazati pregled kod nas

ZAKAŽITE PREGLED KOD NAŠEG SPECIJALISTE

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić