Interna medicina

Ultrazvuk abdomena

Drugi nazivi: abdominalna sonografija


Cilj pregleda
Pomoću ultrazvučnog pregleda može se tačno odrediti veličina, oblik i ehostruktura parenhimatoznih abdominalnih organa. Moguće je prikazati patološke promjene npr. na jetri, gušterači, bubrezima, slezeni, kao i patologiju lymfnih čvorova. Pregleda se veličina, struktura i položaj velikih krvnih žila abdomena (npr. aorta abdominalis) i prate protoci krvi pomoču color- doppler tehnike i tako je moguće dijagnosticirati njihovo proširenje (aneuryzma), suženje (stenoza) ili zapušenje (occluzija).
Ultrazvučnim pregledom nije moguće isvršiti dijagnotiku želudca ili crijeva!

Trajanje pregleda
15 do 30 minuta

Tok – tehnika pregleda
Ultrazvučni pregled se obavlja u ležećem položaju sa ultrazvučnom sondom, gdje se različita mjesta abdomena premažu kontaktnim gelom. Svi pregledani organi se vizualiziraju iz različitih perspektiva, gdje je moguće prikazati anatoiju i patološke promjene izmjeriti i dokumentirati. Preporuča se pregled obaviti natašte, sa što manje zraka u crijevima da bi se ostvarila optimalna kvaliteta slike.
Kada planirate doći na pregled doppler sonografija krvnih žila abdomena, u svakom slučaju, javite se našem osoblju kako biste dobili detaljne upute za pripremu, (jer sadržaj želuca i crijeva ili zrak mogu poprilično otežati pregled).

Rizik, komplikacije, bol
Nisu poznati.


Pogledajte načine na koje možete zakazati pregled kod nas

ZAKAŽITE PREGLED KOD NAŠEG SPECIJALISTE

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić