Interna medicina

Ergometrija

Drugi nazivi: stres – test, ekg – snimak pod opterećenjem


Cilj pregleda
Analiza ekg- snimka pod postepenom opterećenjem. Dok standartni ekg u mirnom stanju često ne prikazuje patologije, ergometrija može otkriti patološke promjene kod fizičkog napora. Cilj je izazivati patološke promjene u ekg-u koji mogu ukazati na smetnje miokardijalne perfuzije. Na osnovu rezultata ergemetrije se može postaviti indikaciju za invazivnu kardiološku obradu – koronarografiju.

Trajanje pregleda
30- 45 minuta

Tok – tehnika pregleda
Pacijent šeta na pokretnoj traci i lagano se drži na odgovarajućim držačima pored sebe. Na grudni koš se zalijepe deset elektroda, koje prenose ekg- signal kontinuirano do kompjutera. Redovno se mjeri krvni pritisak i saturacija kisionika u krvi preko pulsoximetar. Postepeno se povečava brzina trake i njen nagib- prilagođen mogučnostima pacijenta.
Tokom cijelog pregelda i prisutan kardiolog koji prati ekg snimak na ekranu kompjutera kao i stanje pacijenta.
Molimo Vas da se prije planirane ergometrije javiti našem osoblju za informacije vezano za pregled. Vrlo je važno da poštujete upute o korištenju Vaše terapije na dan pregleda.
Na pregled dolaziti sa odgovarajućom garderobom (sportske tene, trenerka, mali peškir). Ne koristiti losion za tjelo prije ergometrije kako bi se elektrode mogle  čvrsto naljepiti za tijelo.

Rizik, komplikacije, bol
U slučaju tegoba (angina pectoris, smetnje srčanog ritmusa) će prisutan ljekar na vrijeme prekinuti test opterećenje i po potrebi uključiti potrebnu terapiju.


Pogledajte načine na koje možete zakazati pregled kod nas

ZAKAŽITE PREGLED KOD NAŠEG SPECIJALISTE

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić