Interna medicina

Doppler sonografija krvnih žila donjih/gornjih extremiteta

Drugi nazivi: ultrazvučni pregled arterija i vena ruka ili noga color – dopplerom

Cilj pregleda
Ultrazvučnim pregledom se vizualiziraju krvne žile (arterije i vene) extremiteta i njihova patologija: suženja (stenoza), zapušenje (okluzija) ili proširenje (aneurizma). Ultrazvukom u B – modusu vizueliziramo strukturu stjenke i moguće kalcifikate, a doppler tehnikom procjenjujemo brzinu protoka u arterijama i tako dijagnosticiramo mogući stepen suženja.
Pregled nam ukazuje na status krvnih sudova pacijenta sa povišenim rizikoprofilom (dijabetičari, pacijenti nakon infarkta miokarda, hipertoničari, pacijenti sa povišenim rizikom kardiovaskularnih bolesti u familiji ili sa povećanom masnoćom u krvi, pušači…) koji imaju tipične simptome oslabljene cirkulacije (bol u nogama uz opterečenje, otvorene rane na stopalima ili listovima, trnci u nogama, hladne noge). Osim toga, UZ pregled se preporuča kao kontrola nakon operacija krvnih žila donjih extremiteta.
Pregled venske cirkulacije se preporuča kod pacijenta sa kliničkim simptomima slabosti vena: teške i otečene noge, vidljivi varikoziteti ili akutne tegobe tromboze na nogama: akutni otok samo jedne noge, crvena i upaljena noga.

Trajanje pregleda
Oko 30 – 45 minuta

Tok-tehnika pregleda
Ultrazvučni pregled se obavlja u ležećem položaju sa ultrazvučnom sondom, noge se premažu kontaktnim gelom. Sve arterije i vene noge i ruke je moguće prikazati u različitim perspektivama, njihovu poziciju, veličinu i patologiju.

Rizici, komplikacije, bolovi
Nisu poznati.


Pogledajte načine na koje možete zakazati pregled kod nas

ZAKAŽITE PREGLED KOD NAŠEG SPECIJALISTE

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić