Poliklinika “Arbor Vitae dr.Sarić“

DNEVNA OPERATIVNA KLINIKA

Danas se većina ginekoloških operacija može obaviti u dnevnoj klinici. Uslovi neophodni za uspješnost operacije ovise od strane pacijenta, operatera, vrste operacije i kliničkih uslova.


Za razliku od velikih bolnica, gdje se pored koncentrisanih medicinskih zahvata i dugog ležanja u bolnici, prednosti  za pacijentice u dnevnoj klinici su višestruke. Psihička i fizička opterećenja od operacije se na taj način mogu reducirati na minimum, a pacijenti se već nakon 4-6 sati vraćaju kući, u okolinu od povjerenja. Dalje stanje se prati preko kontakt telefona, a za slučaj hitne intervencije pacijent se hospitalizira u najbližu bolničku ustanovu, sa kojom se ima Ugovor o saradnji. Za pacijente je posebno  dobar osjećaj imati „svoga“ anesteziologa i upoznati „svoga“ operatera, a suptilni rez, koji se prekrije flasterom, praktično ne ostavlja ožiljak. Razlika između operativnmog tretman u klinici i u dnevnoj klinici je signifikantna u postoperativnom dijelu u korist Dnevne klinike, a svodi se na manji broj bolesničkih dana, manji utrošak lijekova i puno kraći postoperativni oporavak i brži povratak svakodnevnim  aktivnostima.

U DNEVNOJ KLINICI radimo široki spektar endoskopskih operativnih indikacija prije ART, operativno optimiranje prije ART ili operativno/diagnostičku pripremu prije metode podpomognute oplodnje. Operativno optimiranje prije ART je revizija faktora koji smetaju implantaciji (intracavitarni polypi, submukozni miomi, septumi uterusa, sacto-/hydrosalpingitis, neostome,  cyste na jajnicima, drilling ovarija, myomectomije, adhesiolize) Ako endoskopski zahvat izvede dobro educiran i iskusan hirurg, vjerovatnost je da će nakon takve mikrohirurške operacije doći do zanošenja u 50% slučajeva. Primarna operacija pruža pacijentici najbolju šansu.

Operativno optimiranje prije liječenja podpomognutom oplodnjom – ART

1.Revizija faktora koji smetaju implantaciji oplođene jajne ćelije

  • Intracavitarni polypi (objektiviziranje putem Hysterokontrastne Sonografije (Hycosy)
  • Submucosni myomi (Hycosy)
  • Septum uterusa (?)
  • Sacto-/Hydrosalpingitis

Zaključak: Kod sacto-/hydrosalpingitisa terapijska opcija je primarna dijagnostičko/ terapijska laparoskopija (Salpingoneostome, Fimbrioplastika, Salpingoliza etc.).

Stavovi su različiti:

Pro:

– dalje  „Chance“ za prirodnu koncepciju,
– opcija za ART se prolongira,
– saniranje sactosalpingitisa je bolja mogućnost kasnije za ART, ili
– u slučajevima kada pacijentica ne želi ART

Contra: 

– postoperativna funkcija jajovoda nije uračunjiva,
– opasnost od reokluzije jajovoda,
– opasnost od garvid. EU,
– produženje iščekivanja željene trudnoće

Operativna laparoscopija je efikasna u tretmanu hydrosalpinksa (stage I i II)  i procenat uspješnosti trudnoće zavisi od oštećenja tuba. Pacijentice sa oštećenjem stage III i IV trebalo bi tretirati metodom IVF. Obje metode su za istu indikaciju komplementarne i ne isključuju jedna drugu, zato je potrebno precizno odrediti put do željenog cilja, a to je trudnoća u dogovoru sa pacijenticom, odnosno bračnim parom.

 

Galerija slika:

  1. Preoperativna priprema pacijenata
  2. Iza vrata operacione sale:
  3. Postoperativni tretman

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić