Estetska hirurgija

HIRURŠKI POSTUPCI

Estetska hirurgija nije olimpijska disciplina gdje bi se više hirurga po principu više, dalje, brže, takmičilo između sebe koji može učiniti više. Estetska hirurgija je znanstvena nauka koja omugućava transformaciju prirodne umjetnosti, ljudskih tijela i vraća tjelesnu usklađenost. Stoga moraju hirurzi, umjetnici u studiju ljepote, biti svjesni svojih sposobnosti i potencijala i poštovati zakon prirode. Tijelo je unikatno i tijelo je samo jedno. Od rođenja do smrti. Treba ga njegovati i održavati i povremeno popraviti nedostatke koji koče kreativnu slobodu i radost postojanja.


HIRURŠKI POSTUPCI POMLAĐIVANJA LICA

FACELIFT

estetska-lice

Termin facelift obuhvata širok spektar različitih intervencija koje imaju zajednički cilj: poboljšati izgled lica, podignuti  i porazdijeliti opuštena mekana  tkiva,  uklaniti višak razvučene kože, poravnati bore i brazde te ponovo naglasiti  mladenačke konture lica i vrata.

KOREKCIJA KAPAKA ( BLEFAROPLASTIKA)

estetska-kapciSa starenjem koža lica postaje labava i pojavljuju se bore. Te promjene prekrivaju oči i zbog toga oči djeluju manje. Kod izražajnijeg viška, koža na gornjem kapku može izazvati i  poremećaj vida. Na donjem kapku primjećujemo  tzv. podočnjake izazvane zbog ispupčenja masnoće. Spuste se mekana tkiva zbog čega donji kapak djeluje duži  i zbog toga je izraz lica tužan, umoran i izgleda starije.

Anestezija: lokalna ili sedacija
Vrijeme intervencije: 1-2 sata
Vrijeme oporavka: 7-10 dana
Broj intervencija: 1

PODIZANJE LUKA OBRVA (BROWLIFT)

Lijep oblik obrva  licu daje vrlo važnu ulogu. Idealan položaj obrva se određuje sa nekoliko parametara. Ptoza (spuštanje, opuštanje) obrva je  rezultat biološkog procesa starenja. Pacijent sa ptozom obrva  djeluje ljutito ili starije od svoje kronološke dobi. Ako je opuštanje vrlo izraženo, također može izazvati poremećaje vidnog polja. Zato sa podizanjem obrva ne poboljšamo samo izgled već i  funkciju.

Oči su jedan od centralnih dijelova lica, tako da korekcija gornjeg i donjeg kapka i nadobrvogi luka značajno doprinose da je izgled bude mladalački. Dobro odabrana, planirana i izvedena interverencija može doprinijeti boljoj funkciji očiju.

Blefaroplastika može biti samostalna intervencija, često je kombinujemo sa drugim neinvazivnim  i hirurškim tehnikama podmlađivanja (facelift).

Anestezija: lokalna ili sedacija
Vrijeme intervencije: 1-2 sata
Vrijeme oporavka: 7-10 dana
Broj intervencija: 1

ESTETSKA KOREKCIJA NOSA (RINOPLASTIKA)

estetska-nosNos ima na licu centralni položaj i  ima veliku važnost na privlačnost lica.  Za »idealan« ženski nos su važna ravna nosna leđa koji prelazi u nekoliko podignut vrh. »Idealan« muški nos je u cjelosti ravan. Razne urođene i dobivene nepravilnosti nosa mogu biti uzrok za lošije samopoštovanje i probleme prilikom uspostavljanja socijalnih odnosa. Ponekad je problematično samo jedno područje nosa, npr. vrh nosa ili naglašen grbav nos. Češće se pojavljuje  više nepravilnosti. Veći nepravilni oblici nosa kao što su savijena ili slomljena osovina nosa ili nepravilan oblik septuma nosa su posljedica prijašnjih ozljeda. S tim je povezan niz funkcionalnih problema, kao što su teškoće sa disanjem, hrkanje i problemi slični alergiji. U takvim slučajevima je potrebno  osim poboljšanja izgleda  precizno analizirati funkcionalne smetnje.

Prilikom pravilnog planiranja, pametne odluke i dobrog tehničkog izvođenja možemo značajno poboljšati izgled nosa i cijelog lica. Cilj operacije mora biti privlačan nos koji  je u skladu sa karakteristikama lica i realnog očekivanja pacijenta. Moramo se približiti poznatim kriterijima idealnog oblika muškog i ženskog nosa.

Anestezija: Sedacija ili lokalna
Vrijeme intervencije: 1-3 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj intervencija: 1

U 2014 godini je bilo izvšeno 145.909 korekcija nosa

* Prema podacima Američkog udruženja za estetsku plastičnu kirurgiju (ASAPS)

KOREKCIJA UŠIJU (OTOPLASTIKA)

estetska-usiZa otoplastiku se odlučujemo prilikom raznih urođenih nepravilnosti  ušne hrskavice (proširene  ušne školjke, povećanim ugao između školjke i lobanjskih kostiju, povećane ili proširene ušne jagodice  ili kombinacije svih nabrojanih nepravilnosti). Pošto su zbog urođene nepravilnosti – klempave uši – posebno djeca često ismijavana od svojih vršnjaka je operativni zahvat zbog mogućih psihosocijalnih posljedica najviše smislen prije ulaska djeteta u školu. U tom uzrastu je struktua uha već u potpunosti razvijena, tako da sa operacijom ne možemo uticati na njegov razvoj. Korekciju klempavih ušiju možemo uraditi i kod starijih ljudi .

Dobro planirana i izvedena korekcija ušiju je obično kratak estetski zahvat u lokalnoj anesteziji čiji su rezultati predvidljivi i mogu značajno doprinijeti boljem samopoštovanju djetea i ukloniti nepotrebne psihosocijalne probleme tinejdžera.

 

Anestezija: lokalne ili sedacija
Vrijeme intervencije: 1-2 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj intervencija: 1

Niko ne želi da bude usamljen i zatvoren u vlastitom svijetu. Želimo se družiti, zabavljati, radovati. Saslušati i biti saslušani. Shvatiti i biti shvaćeni. Opustiti se i biti opušteni. Voljeti i biti voljeni.

Pogled u ogledalo treba da podstakne prekrasne misli i podigne samopouzdanje. Estetska kirurgija nudi mnogo dobrih rješenja. Nekome olakšanje, drugima radost.

ESTETSKI ZAHVATI NA DOJKAMA

estetska-dojkeVanjski izgled dojke je veoma važan za samopouzdanje žena. Mlađim često smeta urođena  nerazvijenost dojke, gdje je volumen jedne ili obe dojke premal, rijetko asimetričan  ili nepravilan oblik (tubularne dojke). Nakon porođaja ili menopauze žene često ometaju opuštene grudi (ptoza). Ptozo uzrokuje gubitak težine, starenje i smanjenje tkiva (atro_ja). Neprirodan i promijenjen izgled dojke kod mnogih žena je prouzrokovan gubitkom samopoštovanja, smanjuje lično zadovoljstvo, radne sposobnosti i kreativnosti, važnost i živahnost  života. Poseban estetski i funkcionalni poremećaj su povećane i spuštene dojke, što može u ekstremnim slučajevima postati psihosocijalni problem.

POVEČANJE (AUGMENTACIJA) DOJKI

Povećanje dojki spada među najčešće estetske operacije. Zajedničko je ime za razne hirurške zahvate koji  imaju isti cilj: ljepši i prirodniji izgled dojki te njihovo povećanje u skladu sa preostalim tijelom. Na osnovu anatomije i želje pacijentice izaberemo određeni silikonski implantat. Odredimo njegov volumen, oblik, površinu i punjenje.

S obzirom na činjenicu da je povećanje dojki naizgled jednostavna operacija, neodgovarajući izvođači mogu  prouzrokovati  dosta loše volje i dodatne kirurške zahvate. Neodgovarajuće odabran implant, implant lošeg kvaliteta , postavljen na neprikladno mjesto, sa slabom hirurškom tehnikom i lošim znanjem o anatomskim varijacijama može prouzrokovati mnoge komplikacije i dugoročne posljedice koje utiču na kvalitet života. Dakle, cijena intervencije nikada ne treba da bude glavni kriterij za estetsko povećanje grudi. Sa detaljnim razgovorom i dobrim pregledom te pravilnim izborom silikonskog implantata, precizno izvršenom operacijom, sa nježnim rukovanjem sa tkivima i adekvatnom zaštitom protiv upale možemo ostvariti fizičku usklađenost i omogućiti da se  žena ubrzo nakon operacije sretna i samouvjerena vrati u radnu okolinu i društveni život.

Anestezija: opšta
Vrijeme intervencije: 1-2 sata
Vrijeme oporavka: 7-14 dana
Broj intervencija: 1

estetska-silikoni

Kod povećanja dojke je cilj dugoročna fizička usklađenost . To možemo postići samo ako su usklađene želje pacijenta, stručno mišljenje iskusnog kirurga i fizičkog stanja .Nerealne želje i izbor prevelikih implantanata često dovode u dugoročne komplikacije i loš estetski rezultat (naborani implantati, implantati su vidni ispod tanke kože, koža postaje rastegnuta, dojke se mogu opustiti). Previše povećane dojke također mogu izazvati funkcionalne probleme i bolove prilikom fizičkih aktivnosti. Svaki kirurg koji se bavi povećanjem dojki  treba uraditi precizan pregled i mjere i pacijenici omogućiti da prije operacije isproba implantante različitih veličina.

SMANJENJE DOJKI (REDUKCIJSKA MAMAPLASTIKA)

estetska-dojke-smanjenjeVeliki volumen dojke može biti posljedica hormonske neusklađenosti ili povećane količine željezno fibroznog i masnog tkiva dojke i može prouzrokovati estetsku i funkcionalnu smetnju.

Pacijentice se žale na bolove u leđima, ramenima i vratu, hronične glavobolje, upale kože koje se ponavljaju u borama ispod dojke.

U ekstremnim slučajevima se može pojaviti degenerativna ošteta zglobova vrata i torkalne kralježnice. Obično samo gubitak tjelesne težine i posebni grudnjaci nisu učinkoviti. Ćesto je potrebno hirurško liječenje.

Detaljnim ispitivanjem prije operacije, dobrim planiranjem, odgovarajućim iscrtavanjem i dobrim  tehničkim izvođenjem  operacije, možemo u potpunosti promijeniti oblik i veličinu dojke.

Fizička usklađenost  i otklanjanje funkcionalnih smetnji mora biti glavni cilj operacije. Pacijentica se mora na zahvat primjerno pripremiti  i uzeti u obzir period rehabilitacije. Ako su ispunjeni svi uslovi, možemo očekivati značajno poboljšanje kvaliteta života žene.

Anestezija: opšta
Vrijeme intervencije: 1-2 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj intervencija: 1

PODIZANJE DOJKI ( MASTOPEKSIJA )

estetska-dojke-podizanjeUz transformaciju opuštenih dojki  možemo ženi u  svakoj starosnoj dobi vratiti fizičku skladost i mladalački izgled. U isto vrijeme, moramo biti svjesni da mora biti hirurška tehnika pažljivo odabrana i zahvat izveden bez tehničkih grešaka.

Samo hirurg sa određenim iskustvom na području hirurgije dojki je u mogućnosti da vam savjetuje moguće istovremeno povećanje dojki sa implantatom  i sa kombinovanom tehnikom ženi omogućiti najbolji rezultat i lično zadovoljstvo.

Anestezija: opšta
Vrijeme intervencije: 2 sata
Vrijeme oporavka: 7-14 dana
Broj intervencija: 1

PODIZANJE I UJEDNO POVEĆANJE DOJKI

Anestezija: opšta
Vrijeme intervencije: 2-3 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj intervencija: 1

Rezultati istraživanja međunarodno priznatih upitnika BREAST-Q su pokazala da ej povećanje grudi povezano sa velikim zadovoljstvom pacijentki i značajanim poboljšanjem  kvaliteta života , posebno psihosocijalnog blagostanja i seksualnog života i Alderman sa suradnicima, objavljen u uglednom časopisu Plastic and roconstructive surgery.

KOREKCIJA ASIMETRIJE DOJKI

estetska-dojke-asimetrijaKorekcija asimetrije dojki je zahtjevan zadatak  za hirurga. Za dobar rezultat je potrebno mnogo  znanja i iskustva te individualan pristup. Pacijenticu mora također obavijestiti o promjenama zbog hormonskih promjena i promjena u tjelesnoj težini. Veliki broj različitih tehnika koje ovlada hirurg pruža optimalna rješenja i dobre rezultate.

Anestezija: opšta
Vrijeme intervencije: 2-3 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj intervencija: 1

KOREKCIJA ASIMETRIČNIH DOJKI

Vrlo malo žena ima potpuno simetrične dojke. Kod približno četvrtine žena, po završenom razvoju se se dojke razlikuju po obliku i /ili veličini. Mnogo žena ima jednu dojku za petinu veću od druge što  još uvijek spada u okvir normalne prirodne asimetrije. Dojke se mogu razlikovati i prema obliku, položaju na prsnom košu i takođe prema obliku i veličini bradavica i koluta.

Korekcija asimetričnih dojki je izazovan zadatak za hirurga .Hirurg mora imati za dobar rezultat dovoljno znanja i iskustva i individualni pristup. Pacijentice mora također obavijestiti o promjenama koje nastaju zbog hormonskih promjena i promjena u tjelesnoj težini. Veliki broj različitih tehnika koje savladava hirurg nudi optimalna rješenja i dobre rezultate.

Anestezija: opšta
Vrijeme zahvata: 2-3 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj zahvata: 1

KOREKCIJA DOJKI NAKON PRETHODNIH OPERACIJA

estetska-dojke-operacijeDojke kao centralni dio ženskog tijela su izložene različitim bolestima koje zahtijevaju hirurško liječenje. Često je posljedica toga promijenjen oblik dojki, asimetrija i ožiljci koji prate žene cijeli život i podsjećaju ih na teško životno iskustvo koje dovodi do negativnih emocija.

Neprirodan i promijenjen izgled dojki dodato utiče na gubitak samopoštovanja, smanjuje lično zadovoljstvo ,radne sposobnosti i kreativnosti.

Sa raznim hirurškim tehnikama koje odabiramo posebno za svaku pacijenticu, pokušavamo eliminisati estetski poremećaj, uspostavi tjelesnu cjelovitost i poboljšati psihološko stanje pacijentice i kvalitet njenog života.

Korekcija operisanih dojki je zahtjevna jer promijenjene anatomske situacije, ožiljci i slaba cirkulacija krvi zahtijevaju potpun individualni pristup i inovativana rješenja.

Samo realna očekivanja na osnovu temeljitog razgovora i dobro planiranog zahvata daju dobar estetski  rezultat koji je cilj operacije.

Često je potrebno poznavanje mikrohirurške tehnike koja nam omogućava da prilikom velike praznine tkiva dojke upotrebimo tehniku slobodnog prenosa tjelesnog tkiva.

Anestezija: opšta
Vrijeme zahvata: 2-4 sata
Vrijeme oporavka: 14-28
Broj zahvata: 1-2

KOREKCIJA DOJKI KOD MUŠKARACA (GINEKOMASTIJA)

estetska-muskiPrekomjerno izraženo žljezdano tkivo dojke u muškaraca (ginekomastija) se javlja u različitom obliku kod 30 posto muškaraca. Sa ginekomastijom se u adolescenciji susreće čak i više od 65 posto dječaka . Primarni uzrok je razlika između neusklađenosti estrogena i androgenih hormona i naime estrogena ima više.

Najčešće je idiopatska, može biti _ziološka , manji uzroci su mogući zbog posljedica patoloških događaja, ciroze, tumora ili prekomjernog djelovanja nadbubrežnika ili testisa. Drugi mogući uzroci su farmakološki efekti različitih lijekova. Uz dobro odabranu hiruršku tehniku možemo fizički poremećaj efikasno odkloniti.

Za muškarce su velike dojke, koje su ponekad vrlo slične kao kod žena, veliki psihološki problem – posebno za tinejdžere koji se uključuju u društvo. Obično sa odjećom ne mogu dovoljno pokriti te estetske smetnje, sa dobro odabranom hirurškom tehnikom možemo sa kratkom operacijom  tu tjelesnu smetnju odkloniti. Ako zahvat izvrši iskusan hirurg, ožiljci su dobro sakriveni i estetski rezultat je potpuno prirodnan što mnogo utiče na samopoštovanje pojedinca.

Anestezija: opšta ali sedacija
Vrijeme zahvata: 1–2 sata
Vrijeme oporavka: 7–14 dana
Broj zahvata: 1

ESTETSKA KOREKCIJA TRBUŠNOG ZIDA (ABDOMINOPLASTIKA)

estetska-trbuhPojam estetska korekcija trbušnog zida obuhvata širok spektar hirurških zahvata čija je  svrha ispraviti nepravilnosti i izgled trbušnog zida. Te nepravilnosti mogu biti rezultat viška kože, masnog tkiva i / ili labavosti mišićnog zida abdomena. Da bi postigli najbolje rezultate i sa tim zadovoljstvo pacijenta često kombinujemo različite zahvate. Za hirurški zahvat su pogodni pacijenti sa viškom kože i masnog tkiva u abdomenu i labavog trbušnog zida ili bez njega. Ova situacija je uobičajena kod žena nakon porođaja ili nakon velikog gubitka tjelesne težine. Pojam abdomenoplastija uključuje postupke sa kojim iz trbušnog zida uklanjamo višak kože i / ili masti.

Uz duži razgovor sa pacijentom i sa preciznim pregledom te pravilnim izborom hirurških tehnika možemo sa abdominoplastikom efektivno preoblikovati trbušni zid i ukloniti masni kožni nabor. Sa dodatnim šavovima mišićnih fascija  i liposukcijom možemo trajno i važno promijeniti oblik i čvrstinu trbušnog zida. Ako pacijenti nakon zahvata promijene životne navike,  abdominoplastika može biti prvi i važan korak u promjenama životnog stila i kvaliteta života.

Anestezija: opšta ili sedacija
Vrijeme zahvata: 2-3 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj zahvata: 1

PODMLAĐIVANJE NADLAKTICE (BRAHIOPLASTIKA)

estetska-nadlakticeKod podmlađivanja nadlaktice su od vitalnog značaja precizna procjena problema i odgovarajući izbor tehnike. U bolesnika sa lokalno nakupljenom masnoćom i sa dobrom fleksibilnošću kože preporučujemo liposukciju. Ako pacijenti imaju mnogo viška kože, predlažemo im standardnu brahioplastiku sa uzdužnim udubljenj? razrezom kožno potkožnog tkiva od pazuha do lakta, sa prethodnom liposukcijom ili bez nje. Poslije zahvata je nadlakatica ljepšeg oblika a dugački ožiljak je obično zbog precizno izabrane pozicije dobro sakriven.

Brahioplastika je čest estetski postupak. Suštinski značaj je dobro planiranje zahvata koji ima za cilj da na najbolji način sakrije liniju ožiljka. Uz nove tehnike i sa dodatnom liposukcijom možemo zadržati većinu nervnih vlakana i značajno smanjiti prethodne smetnje kod osjetljivosti kože. Kod pomlađivanja cijelog tijela pravilno izvedena brahioplastika značajno doprinosi ka ljepšem izgledu.

Rastegnuta, naborana, tanka koža na nadlakticama je čest estetski problem kod starijih osoba koji se ne može riješiti bez hirurškog zahvata. Mali invazivni postupci zatezanja kože kao što je upotreba radiofrekventne tehnike, infracrvene i laserske svjetlosti obično nisu uspješni jer je koža u starijih ljudi izmijenjena i ima manju sposobnost regeneracije i stvaranja novog kolagena i elastičnih vlakana.

Anestezija: opšta ili sedacija
Vrijeme zahvata: 1-2 sata
Vrijeme oporavka: 7-21 dana
Broj zahvata: 1

DERMATOKIRURGIJA

estetska-dermatokirurgijaU posljednjih nekoliko godina se u plastičnoj hirurgiji i dermatologiji sve više koristi termin dermatokirugija. To obuhvata jednostavne estetske zahvate na površini kože, kao i excizija opasnih i manje opasnih tumora.

Excizija kožnih tumefakta spada među najjednostavnije hirurške zahvate. Ipak je potrebno ustanoviti da li je kožni tumefakt opasan. Pri tome mogu odlučiti male razlike. Greške u identifikaciji mogu biti sudbonosne. Ponekad je pacijent zbunjen jer različiti dermatohirurgi preporučuju razne metode liječenja tumora kože: kriokavstiku, ekskohleaciju, površnu elektrodesekaciju, elektrokoagulaciju, radioterapiju, fototerapiju i korištenje različitih krema. Zajednički nedostatak liječenja bez hirurškog reza  je da ne postoje histološki podaci o kožnom tumoru (što je uklonjen), podaci da li smo žarište u potpunosti uklonili (rubove i dno “zdravih”). Takođe je često sporije zarastanje rane koje  povećava rizik od infekcije kože i ponavljanja tumora.

Anestezija: lokalne, sedacija ili hipnoza
Vrijeme zahvata: 15-60 minuta
Vrijeme oporavka: 5-14
Broj zahvata: 1 (rijetko više)

Za operativni tretman različitih kožnih tumefakta su najstručniji hirurzi koji su dobili odgovarajuću hiruršku specijalizaciju.

HIRURŠKE KOREKCIJE OŽILJAKA POSLIJE AKNI

estetska-laserAkne se javljaju u 90 posto populacije tinejdžera, a kod 12 procenata se nastaviljaju u dobi odrastanja. Sa aknama mogu biti pogođeni svi dijelovi tijela, koji uključuju lojne žlijezde a posebno lice, leđa i trup. Ako aktivne akne nisu liječene na odgovarajući način i pravovremeno, upalni procesi mogu prouzrokovati trajne ožiljke.

Formiranje različitih oblika ožiljaka nije u potpunosti razjašnjeno. Na pojavljivanje brazgotina utiče više faktora, kao što su povećana proizvodnja loja, promijenjen odnos lipida u loju i povećana aktivnost muških polnih hormona. Kod nastanka brazgotina uključeni su brojne tjelesne ćelije  i upalne ćelije koje proizvode enzime i upalne medijatore koji utječu na intenzitet i trajanje upale i za posljedicu imaju nastanak brazgotina.

U stručnoj literaturi se navodi da se ožiljci javljaju kod jednog postotka stanovništva, 14 posto tih ožiljaka je jako neestetski. Od akni se mogu pojaviti ožiljci različitih oblika iznad i ispod ravni kože (atrofični, hipertrofična), vertikalno se mogu protezati duboki i valoviti ožiljaci, ožiljci ovalnog oblika, slične ožiljcima vodenih kozica. Zajedničko za sve je da su oni često estetski pa čak i psihosocijalni problem .

Za hiruršku korekciju ožiljaka su opisane mnoge metode, od skidanja ožiljaka sa posebnim oštricom i precizno šivanje s vrlo tankim šavovima , biopsija i upotreba kožnog ekspandera do laserskog liječenja, liječenja sa filerima (punilima), hemijskim pilingom, dermoabrazijom i ostalim tehnikama podmlađivanja i mezoterapija.

U literaturi, posebno starijeg datuma su takođe opisani dermoabrazija – mehaničko brušenje gornjih slojeva kože, mikrodermoabrazija koja uklanja samo površinski dio i hemijski piling.

GINEKOLOŠKO ULJEPŠAVANJE

U posljednjih nekoliko godina na području estetske hirurgije u tzv. modernom društvu koristimo nove napredne tehnologije , nove materijale i nove hirurške tehnike koje su rezultat produbljenog teoretičnog znanja. Osim klasičnih hirurških zahvata na licu, dojkama i trbuhu, postali su popularni i ginekološki zahvati.  Spomenuto područje estetske hirurgije bavi se sa postupcima i hirurškim zahvatima za korekciju kože i sluznice ženskih i muških spolnih organa. Cilj operacije je poboljšati estetski izgled i utjecati na karakteristike spolnih organa a time i maksimalno zadovoljstvo u seksualnom životu . Broj takvih zahvata se je povećao. Samo u 2012. godini su ih u SAD izveli nekoliko hiljada.

ESTETSKA HIRURGIJA POLNIH ORGANA – KOZMETIČKA GINEKOLOGIJA

estetska-ginekoloskoU posljednjih nekoliko godina na području estetske hirurgije u tzv. modernom društvu koristimo nove napredne tehnologije, nove materijale i nove hirurške tehnike, koje su rezultat produbljenog  teoretičnog znanja. Pored klasičnih hirurških zahvata lica, grudi i trbuha su postali popularni kozmetički ginekološki zahvati. Spomenuto područje estetske hirurgije se bavi sa postupcima i hirurškim zahvatima za korekciju kože i sluzokože ženskih i muških polnih organa. Cilj operacije je poboljšati estetski izgled i utjecati na karakteristike polnih organa te shodno tome na veće zadovoljstvo u seksualnom životu. Broj takvih zahvata je u stalnom porastu, samo u 2012. godini su ih u SAD izveli nekoliko hiljada.

KOREKCIJA STIDNIH USANA (LABIOPLASTIKA)

Labioplastika je najčešći kozmetički ginekološki postupak koji uključuje uklanjanje dijela povećane male stidne usnice i povremeno povećane velike stidne usanice. Razlozi za takvu korekciju su u 87 posto slučajeva estetske prirode i u 64 posto slučajeva neudobnost u određenoj odjeći ili prilikom sportskih aktivnosti i poteškoće u penetraciji. Istraživanja su takođe pokazala da zahvat ima veliki uticaj na samopoštovanje.

Zbog estetskog i funkcionalnog poboljšanja pacijenti su vrlo zadovoljni a to posebno dolazi do izražaja u seksualnom životu žena i partnera.

Anestezija: lokalna ili sedacija
Vrijeme zahvata: 15-60 minuta
Vrijeme oporavka: 5-14 dana
Broj zahvata: 1

Kozmetička ginekologija je mlada grana estetske hirurgije koja zahtijeva duboko razmatranje i mudra rješenja.

KAKO IZABRATI HIRURGA ZA ESTETSKI ZAHVAT

Na žalost put do operacione dvorane često podstiče marketing, promocije i lijepe riječi. Akcije. Međutim riječ akcija često gubi izvorno značenje. Akcija u modernom društvu znači sniženje (smanjenje) cijena, smanjenje kvalitete, smanjenje uloženog napora, smanjenje povjerenja , smanjenje zadovoljstva i pad ugleda. U operacijskoj dvorani se pod pojmom akcija smatraju samo djela u pravom smislu te riječi.

estetska-humor

Hiriurški estetski zahvati nisu nužno hirurški zahvati koji spašavaju živote i koje treba izvršiti u najkraćem mogućem roku, bez odgovarajuće pripreme.

Iskusni plastični hirurzi se “plašimo” pacijenata koji žele hirurške zahvate uraditi sedmicu ili dvije sedmice prije važnog porodičnog događaja. Ograničeno vrijeme je nepotreban dodatni pritisak tako za hirurga kao i za pacijenta. Zahvat će biti dobro iskustvo samo ako bude dobro planiran, usklađen između hirurga i pacijenata, koji će imati podršku članova porodice ili odanih prijatelja i koji će imati dovoljno vremena i pogodan prostor za oporavak.

Nestručno urađeno hirurško povećanje dojki sa  implantima može imati za posljedicu loš estetski rezultat i obilicu lošeg raspoloženja i razočaranja.

ZARASTANJE RANE JE KOMPLEKSAN PROCES NA KOGA OSIM GENSKIH FAKTORA TAKOĐE INHIBITORNO UTIČU:

  • neka medicinska stanja (vaskularne bolesti – ateroskleroze, dijabetes, gladi i bolesti koje utiču na imuni sistem)
  • infekcije rana
  • pušenje (nikotin sužava arterije i time sprječava snadbjevanje tkiva s kisikom )
  • uzimanje određenih lijekova (steroidi, lijekovi protiv upala)
  • nedostatak vitamina ( A , C i E)

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić