Poliklinika “Arbor Vitae dr.Sarić“

TRETMAN VENA

Centar za moderno liječenje bolesti vena UGFS, EVLA, phlebektomija, miniphlebektomija. Naše noge su stup našeg tijela koji nosi svu našu životnu težinu. Oni nam daju mobilnost i sigurnost. Na njima vidimo tragove toga što smo “prošli u životu“.

vene12Česti problem – posebno nakon vanrednog dugotrajnog opterećenja- proširene vene su već po nogama. Tipični simptomi bolesnih vena su vidljiv prošireni venski crtež, teške noge, tamne pigmentacije kože ili čak otvoreni ulcus cruris.
Sve pacijente nije moguće tretirati na isti način. Jedna metoda je u odredjenom slučaju bolja nego druga, ali samo za tog pacijenta ili samo za odredjeni tip vena. Često je potrebno kombinovati i više tehnika kod istog pacijenta da bi se na kraju dobio adekvatan i u prvom redu funkcionalni, ali i estetski rezultat.

Patofiziologija
Što su proširene vene?
Proširene vene na nogama su one vene koje su izgubile svoju biološku funkciju – naime, zdrave vene odvode krv iz nogu prema srcu, zahvaljujući venskim zaliscima, odnosno manjim ventilima u venama koji potpomažu tok venske krve suprotno gravitaciji. Proširene vene imaju oštećene zaliske, koji su izgubili svoju funkciju, a rezultat je zadržavanje krvi u venama nogu, te širenje vena.To je izrazito čest medicinski problem, koji zahvaća otprilike 15% muškaraca i 25% žena.

Varicose vein forms in a leg. Normal vein and varicose vein. Vector

Koji su znaci proširenih vena na nogama?
Venska bolest nogu može se, u najblažim slučajevima, manifestirati kao manje žilice koje prosijavaju kroz kožu (takozvane „kapilare“), zatim kao varikozne (vrećaste) vene na nogama i u vidu natečenih nogu, a u težim slučajevima pojavljuje se otvrdnuće i zatamnjenje kože, dok u najtežim oblicima bolesti dolazi do stvaranja rana na koži („venski ulkus“). Oboljeli mogu dugo ne osjećati nikakve tegobe, no kako bolest napreduje, javljaju se peckanje i žarenje u potkoljenicama, a zatim svrbež, težina u nogama, umor, noćni grčevi i nemir. Venska bolest nogu može se zakomplicirati stvaranjem tromba u venama, što može potencijalno dovesti i do po život opasne plućne embolije. Također su moguća i krvarenja iz proširenih vena.

Kliničkim se pregledom obično razlikuje 6 stadija bolesti (tzv. CEAP klasifikacija):
• Stadij 1 – vide se teleangiektazije (sitne, paučinaste vene, koje mjere do 1mm širine), venule (vene koje mjere do 2 mm širine), ili retikularne vene (mjere do 4 mm širine).
• Stadij 2 – vide se varikozne vene (vrećaste), koje mjere više od 4 mm širine.
• Stadij 3 – vidi se edem (nateknuta noga), ali bez promjena na koži.
• Stadij 4 – vide se promjene na koži koje su uzrokovane bolešću vena (pigmentacija, venski ekcem, lipodermatoskleroza, tj. otvrdnuće i zatamnjenje kože).
• Stadij 5 – vide se promjene na koži, uz ulkus (ranu), koji je zarastao.
• Stadij 6 – vide se promjene na koži uz postojanje otvorenog ulkusa (rane).
Ako proširene vene ne izazivaju simptome ili nisu jasno vidljive obratite pažnju na promjene boje kože potkoljenica, tamnije pigmentisana koža, pojava kapilarne mreže oko gležnjeva ili češća pojava dermatoloških problema kao što je ekcem…

Što uzrokuje proširene vene?
Glavni uzrok pojave proširenih vena u nogama je genetska sklonost – kod velike većine oboljelih uočava se pojava venske bolesti nogu kod bliskih srodnika. Pored genetike, pojavi bolesti pridonijet će i način života te navike, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje, prekomjerna tjelesna težina, višestruke trudnoće, uzimanje kontracepcijskih pilula, učestalo nošenje visokih potpetica i odjeće koja steže oko struka.
Proširene vene se dijele u tri osnovne grupe:
– varikozne vene,
– retikularne vene,
– spider vene ili teleangiektazije.
Spider vene su vidljive na površini kože kao crvene, plave ili ljubičaste linije. Varikozne vene su veće i dublje i često izgledaju kao plavičasta izbočenja ispod kože.

Kako liječiti proširene vene?
Proširene se vene liječe uklanjanjem oboljelih vena iz krvotoka i preusmjeravanjem venske krvi na zdrave vene u nogama. Sve do unatrag desetak godina to se izvodilo kirurškim vađenjem proširenih vena iz tijela. Budući da takav zahvat podrazumijeva višestruke rezove i šavove na koži, najčešće uz primjenu opće anestezije, u 21. su stoljeću razvijene minimalno invazivne metode liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena u tijelu. Zatvaranje vena znatno je manje agresivno od vađenja vena i učinkovitije je i u estetskom i funkcionalnom pogledu.
Sve pacijente nije moguće tretirati na isti način. Jedna metoda je u odredjenom slučaju bolja nego druga, ali samo za tog pacijenta ili samo za odredjeni tip vena.
Često je potrebno kombinovati i više tehnika kod istog pacijenta da bi se na kraju dobio adekvatan u prvom redu funkcionalni, ali i estetski rezultat.
Detaljan pregled Vaših vena koji uključuje kolor doppler pregled, je ključni za planiranje načina i redoslijeda liječenja. Uvođenje kolor dopplera u svakodnevnu flebološku praksu je zasigurno najveći napredak u dijagnostici i liječenju bolesti vena. Da bi ispravno liječili bolesti vena izvor refluksa mora biti identificiran i isključena svaka kontraindikacija da se tretman napravi. Ultrazvuk je bezbolan i neinvazivan. Redovne kontrole nakon uradjenog tretmana su izuzetno važne, uz kasnije godišnje kontrole, po završenom liječenju.

Osim nehirurških i hirurških mjera liječenja vena primjenjuje se dodatno kod svih pacijenata i kombinacija različitih drugih mjera:
1. opšte higijensko-dijetetske mjere
– nosite udobnu, anatomski oblikovanu obuću, po potrebi i ortopedske uloške – loša statika i labavost ligamenta kod ravnih stopala značajno utiču na razvoj venske bolesti nogu. Izbjegavajte tijesnu odjeću, naročito u području prepona.
– održavanjem idealne tjelesne težine smanjuje se mogućnost dodatnog opterećenja na venski sustav koji se javljaju svakim kilogramom težine viška.
– izbjegavajte dugotrajno stajanje i sjedenje, povremeno držite noge na povišenom položaju
– preporučuje se piti dosta tekućine tokom dana i ishrana bogata vlaknastom hranom, sirovo voće, povrće, punozrnate žitarice, vitaminom C i sl. Takvom prehranom smanjuje se pojava opstipacije, koja takdojer favorizuje nastanak proširenja vena.
– neko voće kao breskve, borovnice, crni ribiz, brokule su izrazito bogati bioflavinoidima – spojevima koji učvršćuju zidove vena i čine je elastičnijom, te time sprečavaju ili usporavaju širenje vena. Bioflavinoidi se mogu naći i u određenim tabletama.
– izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, te koristite zaštitne faktore kod sunčanja. Sauna i Jacuzzi da,ali: otuširati hladnom vodom noge nakon uporabe i podignuti ih na povišeno. Istuširajte noge hladnom vodom i nakon toplih kupki. Time sužavate krvne žile i pomaže pravilnom transportu venske cirkulacije.
– izbjegavanje nošenja teških tereta i izraženih tjelesnih napora – kod jakih tjelesnih napora povećava se tlak u trbuhu, što izravno djeluje na širenje vena na nogama
– razmotrite potrebu za uzimanjem oralnih komtraceptiva i mogućnost druge laternativne kontracepcije s Vašim ginekologom

2. Lijekovi Lijekovi su u principu vrlo ograničenog efekta i služe samo kao dopuna osnovnoj terapiji. Postoje tonici za vene koji aktiviraju mišiće stijenki krvnih žila povećavajući elastičnost što pomaže brži tok venske krvi prema srcu. Proizvodi koji sprečavaju nastanak edema (oteklina) kreirani su da sprečavaju propusnost krvnih žila, čime se sprečava povećano zadržavanje tekućine u okolnim tkivima. Jedna i druga vrsta lijekova mogu biti nadopuna terapiji kompresivnim čarapama i znatno reducirati osjećaj pritiska i težine u nogama. Najpoznatija aktivna supstanca jest ekstrakt divljeg kestena te preparati koji sadrže bioflavinoide i diosmin.

3. Fizička aktivnost Redovna vježba je vrlo bitna u prevenciji i terapiji bolesti vena.
Sve vježbe i sportovi koji pokreću zglobove i aktiviraju mišiće su primjereni. Dizanje teških utega i skakanje su zabranjeni.
Sljedeći sportovi su dobri za vaše vene: hodanje, jogiranje, plivanje, gimnasticiranje, bicikl, skijaško trčanje i ples, dok sportovi s naglim promjenama u pokretanju nisu preporučljivi: borilački sportovi, tenis i squash, skijanje, bordanje, sportovi s loptom.
Za pacijente s problemima vena, osmišljene su specijalne vježbe, a trebale bi se provoditi barem 10 min 2 x dnevno kako bi se postigli vidljivi uspjeh:
– tuširanje mlakom vodom, u stojećem položaju; vježba dizanja i spuštanja na prste nogu
– vježbe s pokretima u području gležnjeva, o čemu ovisi efektivnost mišićne pumpe
– dok sjedite – kružite stopalima na mjestu par krugova u jednu pa drugu stranu – podignite stopalo naizmjence na prste pa pete i natrag-oslonite se na pete i podižite cjelo stopalo – naizmjence ljuljajte stopala od pete do prstiju i nazad.

vene-3
– hodanje u vodi do pojasa
– joga

4. KOMPRESIVNA TERAPIJA
vene-4Kompresivna terapija je osnova konzervativne terapije u liječenju bolesti vena.
I kompresivni zavoji i kompresivne čarape podupiru noge i smanjuju promjer vena, tako da se venski zalisci mogu ponovno zatvarati, te prevenirati kretanje krvi u krivom smjeru-znači suprotno od srca. Medicinska kompresivna čarapa prevenira stvaranje novih varikoznih vena a postojeće bolesne vene drži pod kontrolom. Ukoliko se bolest vena zanemari i ne liječi, može se ubrzano pogoršati i postati kronično. Iz tog je razloga iznimno bitno prevenirati pogoršavanje i komplikacije, noseći kompresivne čarape.
Kompresivna čarapa ima mehanički konstriktivni efekt.

Kako djeluje kompresivna čarapa?
vene-5Lako je objasniti kako djeluje kompresivna čarapa: pritisak čarape smanjuje promjer vene. Venski se zalisci mogu ponovno zatvoriti, i smanjiti količinu krvi koja se vraća niz nogu. Manji promjer vene znači da krv ponovo teče puno brže, što prevenira stvaranje krvnih ugrušaka ili tromba. Medicinski propisan graduirani pritisak koji je najveći u području gležnja od kuda se postepeno smanjuje prema natkoljenici, služi kao ubrzivač protoka krvi natrag u srce. Kada se noga pomakne, čarapa stvara vanjsku granicu mišićima, što aktivnost pumpanja mišića čini još djelotvornijom.
Nošenje kompresivne čarape općenito nije neudobno, kao što se misli. Ako nosite čarapu koja je odabrana po mjerenju vaše noge na najmanje 3 mjesta, olakšanje je trenutačno i pomaže da vaše noge ostanu zdravima.

Stepeni kompresije
vene-6Različite bolesti vena zahtijevaju različite stupnjeve pritiska.
Postoje četiri stepena pritiska:
• blaga kompresija do 20 mm Hg : Prevencija u slučaju umornih, teških nogu, uzrokovanih dugim stajanjem ili tijekom trudnoće (odgovara klase 1 ili ccl 1)
• umjerena kompresija do 30 mm Hg Izražene varikozne vene, otečene noge, nakon upala vena, nakon sklerozacije ili operacije, u slučaju varikoznih vena tijekom trudnoće (odgovara klase 2 ili ccl 2)
• jaka kompresija do 40 mm Hg nakon duboke venske tromboze, konstantnog oticanja nogu, nakon otvorenog nožnog ulkusa (odgovara klase 2 ili ccl 2)
• ekstra jaka kompresija do 60 mm Hg kod vrlo izrazitih oteknuća, limfedema (odgovara klase 3 ili ccl 3)

Dužina kompresivnih čarapa
Ovisno o lokaciji oštećenja vena i koliko su daleko razvijene, koriste se različite duljine kompresivnih čarapa.Asortiman se kreće od visine do koljena do hulahopki. Postoje posebni modeli za muškarce i trudnice.

Koji sve različiti tipovi kompresivnih čarapa postoje?
Ovisno o vrsti bolesti, doktor će Vam propisati odgovarajuću kvalitetu čarape. Od poluprozirnih, visokoelastičnih čarapa, preko vrlo modernih u boji do vrlo jakih, debljih čarapa izdržljivog tkanja. Vrlo je jednostavno pravilo za odabir odgovarajuće čarape: Što je veće oštećenje venskog sustava i mekše tkivo noge, tim jače i deblje čarape moraju biti.

Kada se kompresivne čarape ne smiju nositi?
Kompresivne čarape se ne smiju nositi u slučajevima poremećja cirkulacije arterijskog sustava i srčanih komplikacija koje se teško liječe. Oprez je bitan u slučajevima osjetilnih oštećenja zbog dijabetesa ili neuropatije (oštećenja živca).

Koliko često moram nositi kompresivnu čarapu?
Svaki, ali baš svaki dan! Ovdje jednostavno ne postoji alternativa ako želite postići najbolji terapijski rezultat. Vaše čarape su apsolutno neophodne ako puno stojite ili sjedite. Kada putujete, bilo autom ili avionom, čarapa prevenira stvaranje krvnog ugruška što se događa i kod ljudi s potpuno zdravim venama kada su na putu. Ako nosite čarapu dnevno kada vježbate ili hodate, ona potiče razvijanje mišića, kako vaši mišići ulažu dodatnu snagu kako bi prebrodili vanjski pritisak.

Pravilno održavanje kompresivnih čarapa
Stavite kompresivnu čarapu ujutro odmah ustajanja i tuširanja, budući da noge još u tom periodu ne nateknu. Navečer nakon što ste se presvukli, trebali biste oprati svoju kompresivnu čarapu. Jedan od razloga je i taj što se materijal razvuče i popusti pritisak nakon nošenja. Drugi razlog je što tkanina pokupi ljuskice kože, znoj, ostatke kreme za kožu i sl.što može oštetiti vlakna koja tada gube elastičnost. Stoga se trebate pobrinuti da je vaša čarapa periva i u mašini i pogodna za sušilicu kako bi bilo jednostavnije ih održavati. Niti u kojem slučaju ne smije se sušiti čarapu na suncu ili radijatoru jer će to znatno utjecati na njen kraći vijek trajanja.

Kako pravilno navući i svući kompresivnu čarapu?
Prije nego počnete obuvati kompresivnu čarapu, najbolje je skinuti sat i nakit s ruku i staviti gumene rukavice kako bi izbjegli oštećivanje vlakana. Gumene rukavice zapinju za materijal čime uveliko olakšavaju oblačenje čarape. Kada oblačite čarapu izbjegavajte naglo potezanje i prerazvlačenje čarape jer neće odgovarati nozi.Kao posljedica, raspodjela pritiska neće biti pravilna, a čarapa će ispadati kao zavoj i skupljati se na stražnjoj strani koljena. To vodi neugodnom osjećaju zatezanja u koljenu.
Kod navlačenja:
• Posegnite u čarapu i uhvatite mjesto pete.
• Prevrnite čarapu naopako (iznutra prema van) do pete
• Obucite čarapu preko stopala do pete
• Primite gornji dio čarape u području sredine stopala
• Prevucite tkaninu preko pete
• Ponovno primite tkaninu koja visi s obje ruke i prevucite je preko pete 7
• Jednako rasporedite tkaninu preko potkoljenice
• Korak po korak obucite čarapu do potkoljenice
• Primite ponovno tkaninu i prevucite preko koljena
• Provjerite da li je cijela čarapa prionula uz kožu (bez nabora)

EVLA METODA

EVLT-endovenski laserski tretman

Endovenska upotreba lasera je pocela od 2001g, najprije sa valnim dužinama 810, 940 i 980nm, koji se najjače resorbuju u hemoglobinu, te od 2009g počeo se koristiti laser 1470nm, koji se najbolje resorbuje u vodi i koji se pokazao superiornim u odnosu na ostale laserske tehnologije, pogotovo u kombinaciji s radijalnim nitima, u pogledu manje bolnosti, rjeđih komplikacija te lakšim postproceduralnim tokom. Mi raspolažemo s aparatom firme Biolitec, koja je pionir u tehnologiji radijalnih niti.

Dodatne podatke možete naći na slijedećim stranicama:
PAINLESS VEINS
Video – ELVES RADIAL FIBER

Nove endovenske metode samo s lokalnom anestezijom postale su preovladavajuće nad hirurškim metodama, zbog niza prednosti pokazuje i slijedeća tabela, koja pokazuje postotak pacijenata tretiranih odredjenim metodama u USA 2002-2008g (u koju nisu uključeni slučajevi tretirani UGFS-om):

vene-7

vene-8Mi koristimo najmoderniju lasersku tehnologiju s valnom dužinom od 1470nm, koja se najbolje apsorbuje u vodi i najefikasnije izaziva promjene zida tretirane vene, s najmanje nuspojava.

Također, koristimo samo radijalne laserske niti, koje omogućavaju najpreciznije apliciranje laserske energije, daleko bolje u odnosu na tehnologiju 980nm lasera i barside ili sferične laserske niti.

EVLT je minimalno invazivna procedura, izvodi se pod kontrolom ultrazvuka i uz davanje takozvane tumescentne lokalne anestezije ili sa blokadom femoralnog nerva. Sama procedura traje oko 30min, pacijent praktično već nakon 1 ili 2 dana nastavlja s redovnim aktivnostima.

Phlebektomija/Miniphlebektomija

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić