IVF Vantjelesna oplodnja

Bračna neplodnost

Začeće je vrlo kompliciran proces koji zahtijeva pravilno i usklađeno djelovanje ženskih i muških reproduktivnih organa.

Pod utjecajem folikul-stimulirajućega hormona (FSH) u jajniku svaki mjesec dolazi do rasta jajnih folikula. Jedan od folikula postane glavni i pod utjecajem luteinizirajućeg hormona (LH) iz njega se na sredini menstrualnog ciklusa oslobodi zrela jajna stanica, što zovemo ovulacijom. Jajovod preuzme jajnu stanicu i usmjeri je u svoju unutrašnjost. Tu se jajna stanica susreće sa spermijima koji su doputovali iz rodnice. Jajnu stanicu oplodjuje samo jedan od velikog broja spermija, što se naziva fertilizacijom. Nakon uspješne fertilizacije nastaje embrij koji se razvija i putuje uzduž jajovoda te nakon pet do šest dana u stadiju blastociste dođe u maternicu. Tu se aktiviraju procesi implantacije, koji obuhvaćaju biohemijske procese između embrija i sluznice maternice. Nakon implantacije embrija počne se oslobađati hormon trudnoće (hCG) koji čuva i potiče žuto tijelo u jajniku da i dalje luči estrogen i progesteron koji su prijeko potrebni za daljnji tok i očuvanje trudnoće.

Bračna neplodnost se definiše kao nemogućnost začeća u periodu dužem od godinu dana uz redovan polni odnos bez kontraceptivnih sredstava. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije problem sa začećem ima 8-10% svjetskog stanovništva. Detaljnih podataka za Bosnu i Hercegovinu nema, ali je procjena da je situacija u BiH prlibližna europskom prosjeku, gdje je neplodno 10-15% stanovništva, što znači da problema s plodnošću ima svaki šesti odnosno sedmi par. Pojava neplodnosti ovisi o dobi žene mnogo više nego li muškarca. Tako je u dobi do 30 godina neplodan svaki deseti, a u dobi do 40 godina svaki četvrti par.

Uzroci neplodnosti kod pojedinaca i parova vrlo su različiti. Uzročnik bračnog infertiliteta može biti ženski faktor (30-35%), muški faktor (30%), probelm sa plodnošću i muškog i ženskog partnera (10%). Kod pojedinih partnera uzrok neplodnosti nije moguć otkriti (20-25%) i takvu pojavu nazivamo idiopatskom neplodnošću.

U prostorijama našeg Centra infertilni par uvijek tretiramo kao cjelinu. Prilikom prvog dolaska obavljamo razgovor i prikupljamo informacije o trenutnom zdravstvenom stanju, te do tada napravljenim pretragama, a koje su u vezi sa (ne)plodnošću, te vršimo upoznavanje s mogućnostima, tokom i načinom liječenja. Tretman neplodnosti je potrebno raditi postupno, tako da uvijek počinjemo od opštih pretraga, koje su u pravilu manje invazivne, a nakon toga odlučujemo o daljnjem tretmanu. Vrsta i redoslijed pretraga se mogu razlikovati od para do para, ali najčešći prvi korak je analiza ejakulata – spermogram kod muškog partnera, te ultazvučni pregled žene i uzimanje krvi za laboratorijske pretrage. Daljnje pretrage i postupci ovise o rezultatima pretraga koje su već spomenute, a ponajprije od nalaza pregleda muškog ejakulata. Ako smo isključili muški uzrok, slijedi utvrđivanje prohodnosti jajovoda i prisutnosti priraslica te endometrioze.


Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić