IVF Vantjelesna oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja

Postupci medicinski potpomognute oplodnje su postupci oplodnje koji se pomoću biomedicinske znanosti provode s ciljem začeća na način drugačiji od spolnog odnosa.


Među postupcima medicinski potpomognute oplodnje razlikujemo unutartjelesnu oplodnju, to jest unos spermija u šupljinu maternice (postupci intrauterine inseminacije – IUI), i izvantjelesnu oplodnju (invitro fertilizacija – IVF) kod kojih se spajanje spermatozoida sa jajnom stanicom obavlja izvan tijela žene, te se tako nastali zametci prenose u maternicu. Postupke MPO preporučujemo onda kad je uzročni način liječenja ženske i muške neplodnosti neuspješan te kod nerazjašnjene neplodnosti. IUI je među postupcima medicinski potpomognute oplodnje najmanje invazivna i najugodnija metoda, zato je metoda prvog izbora prije prelaska na zahtjevnije postupke kao što su IVF i ICSI.

Intrauterina inseminacija je postupak kod kojeg uz potvrđenu ovulaciju u šupljinu maternice kateterom prenosimo odgovarajuću koncentracija pokretnih spermija. Primjerena je kod liječenja nerazjašnjene neplodnosti, poremećaja ovulacije, neprimjerene sluzi u vratu maternice i blagih oblika muške neplodnosti. Može se obaviti u prirodnom ciklusu i ciklusu potaknutom tabletama ili injekcijama. Ultrazvučnim praćenjem ciklusa utvrđuje se rast folikula. Kad postignu primjerenu veličinu, pacijentice primaju injekciju hCG-a koji uzrokuje konačno sazrijevanje folikula i ovulaciju. Za vrijeme ovulacije partner daje uzorak sjemena koji se priprema na odgovarajući način. Spermatozoidi se odvajaju od sjemene tekućine, koncentriraju se samo pokretljivi spermatozoidi i takvi prenose tankim kateterom kroz vrat maternice u šupljinu maternice. Uspješnost IUI-ja kreće se od 10% do 15%, a udio višeplodnih trudnoća jest od 13% do 30%.


Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić