IVF Vantjelesna oplodnja

Praktični savjeti

Kako povećati šanse da dobijete bebu? Jendom kada odlučite da želite bebu, posljednje što želite učiniti je da čekate. Savijeti nisu zasnovani na specifičnim medicinskim istraživanjima, ali postoje odredjene stvari koje možete napraviti da povećate šanse da zatrudnite.

Najvažniji savjet je imati redovan spolni odnos. Oko 84% parova ostvari trudnoću u periodu od godinu dana ukoliko imaju redovan i nezaštićen spolni odnos. Preporuka vodećih svjetskih stručnjaka je imati spolni odnos svakih dva do tri dana kroz mjesečni ciklus. Dajte prioritet spolnom odnosu i samom činu seksa, učinite ga važnim, a nikako samo jednom od stvari koju trebate uraditi u toku dana. Neophodno je imati redovan i kvalitetan seksualni život i ne osloniti se samo i isključivo na menstrualni kalendar.

Iako smo rekli da je ključni faktor uspjeha u ostvarivanju željene trudnoće, ipak je neophodno i poznavati svoj menstrualni ciklus. Da još jednom ponovimo, trudnoća nastaje samo onda kada se spermatozoidu susretnu sa jajnom stanicom i izvrše oplodnju. Takav susret se može desiti samo jednom mjesečno i to je uobičajno oko 14. dana ciklusa. Jajna stanica može preživjeti samo dan ili dva, tako da postoji vrlo uzak vremenski period u toku mjeseca kada se može desiti trudnoća. Vrlo je moguć da će i kvalitet sperme biti bolji ukoliko muškarac ima redovan spolni odnos, ali treba biti svjestan da se je jedini plodni period u toku mjeseca vrijeme ovulacije. Kod nekih partnera može postati opsesija da se ima spolni odnos u određeno vrijeme ito onda stavlja dodatni pritisak na taj par što rezultira dodatnim stresom, koji svakako negativno utječe na ostvarenje trudnoće. Poznavanje vašeg ciklusa je bitno, ali trebate napraviti razliku između poznavanja i opsesije sa polnim ciklusom.

Žene koje planiraju trudnoću bi trebale uzimati 400mcg folne kiseline svaki dan. Ako uzimate folnu kiselinu dok pokušavate ostvariti trudnoću (idealno je da je taj period duži od tri mjeseca) i u prvih 12 sedmica trudnoće to smanjuje rizik da dijete ima stanja kao što su spina bifida. Također dobro je provjeriti da li ste vakcinisani protiv zaraznih bolesti koje mogu naštetiti Vašem plodu. Ukoliko uzimate neku medikamentoznu terapiju, potrebno je konsultovati ljekara da li terapija može imati smetnju pri ostvarivanju trudnoće, kao i da li može praviti smetnju normalnom razvoju ploda.

Psihološke pripreme za ostvarivanje trudnoće su vrlo značajne. Današnji čovjek je opterećen svakodnevnim obavezama, izgradnjom karijere, osiguranjem socio-ekonosmke sigurnosti i mnogo drugih stvari. Ostvarivanje trudnoće je taj već zgusnuti svakodnevni život može učiniti još stresnijim. Nerijetko se pacijenti odlučuju na IVF samo zato što nisu u stanju da promjene svoje životne navike. Opuštajuća muzika i hipnoterapija mogu pomoći u rješavanju stresa. Vježbanje je dobar način oslobaanja od stresa, naročito manje napete forme kao što su joga i pilates. Akupunktura također može biti od pomoći kod nekih žena. Pobrinite se za svoje emocije, kontrolišite stres i uzmite vrijeme za relaksaciju i isključenje od svakodnevnog ritma i obaveza koje nosi današnji život.

Svi već do sada znamo da je pušenje štetno za zdravlje općenito, ali također ono može utjecati i na vašu plodnost. Pušenje, pa čak i pasivno konzumiranje duhanskog dima može utjecati na šanse da žena zatrudni. Za muškarce, potvrđena je negativna sprega između pušenja i lošije kvalitete sperme.

Zdrava tjelesna težina se smatra onom kod koje je indeks tjelesne težine između 18,5 i 24,9. Zdravstveni djelatnici se slažu da žene čiji BMI prelazi 29 mogu trebati više vremena da bi ostvarile trudnoću. Povećana tjelesna težina je povezana sa policističnim ovarijalnim sindromom, što rezultira hormonalnim disbalansom što može utjecati na plodnost i može uzrokovati pobačaj. Živite zdrav životni stil. Vježbajte, ali ne pretjerujte i pobrinite se da imate normalan i zdrav BMI.

Preporučuje se potpuni prestanak u period kada želite ostvariti trudnoću i za vrijeme same trudnoće.

Iako ne postoje naučne potvrde, neki stručnjaci kažu da je misionarska poza najbolja budući da pomaže spermi da putuje kroz cerviks (što je poprilično teško putovanje). Možete postaviti jastuk ispod karlice, kako biste dodatno pomogli kretanju spermatozoida kroz ženski polni sistem i omogućli im da lakše dopru do jajne stanice.

Osigurajte da su spermatozoidi zdravi. Optimalna temperatura za proizvodnju spermatozoida je 35oC, pobrinite se da vaš stil odjevanja bude takav da dodatno ne zagrijava genitalnu regiju, budući da to može negativno utjecati na kvalitet ejakulata.

Vrh plodnosti žene je u ranim dvadesetim godinama. Ne odlažite previše svoje planove za ostvarivanje trudnoće. Šanse da ostvarite trudnoću su veće prije 35. godine, ali i žene u četrdesetim mogu nesmetano da ostvare trudnoću ukoliko su dobrog zdravstvenog stanja.


Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić