Test ovarijalne rezerve – AMH tets

amh-novost.jpg

Žene se rađaju sa predodređenim brojem (poluzrelih) jajnih stanica. Kvalitet i kvantitet tih stanica opada sa godinama.
Anti-Milerov hormon (Anti-Mullerian hormon / AMH) je hormon kojeg proizvode folikuli (kesice u kojima se razvijaju jajne stanice). Nivo AMH u krvi je općenito dobar indikator ovarijalne rezerve. Vrijednost AMH ne oscilira u ovisnosti od menstrualnog ciklusa, tako da se uzorak krvi za analizu može uzeti u bilo kojem periodu, čak i kada se koristi oralna kontracepcija.
Vrijednost AMH nam daje određeni uvid u broj preostalih (nezrelih) jajnih stanica i broj plodnih godina koji se očekuje da imate, ali nam ne može reći mnogo o kvalitetu tih jajnih stanica.

AMH je koristan ako:
– Pokušavate ostvariti trudnoću duže od šest mjeseci i želite provjeriti da li je nivo AMH u vašoj krvi prikladan Vašim godinama
– Razmišljate o procedurama IVF-a (vantjelesne oplodnje), budući da nizak nivo AMH može uzrokovati i lošiji ishod same IVF procedure.
– Prošli ste kroz kemoterapiju ili operacije na jajnicima i želite znati da li je to utjecalo na vašu plodnost
– Sumnjate na ovarijalni tumor
– Planirate ostvariti trudnoću u budućnosti i želite sagledati vašu trenutnu situaciju kada je u pitanju plodnost.
Testiranje se vrši iz venske krvi, a test u našem laboratoriju možete napraviti bez naručivanja svaki radni dan od 08:00h do 15:00hh i subotom od 09:00h do 14:00h. Cijena testa je 90 KM.

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić