Anemija?!

anemija-novost-1200x609.jpg

Anemija je stanje kada u krvi nedostaje zdravih crvenih krvnih stanica – eritrocita ili hemoglobina. Hemoglobin je funkcionalni dio eritrocita i na njega se veže kisik. Ukoliko imate smanjen broj crvenih krvnih stanica ili su vrjiednosti hemoglobina snižene vaše tijelo neće dobivati dovoljne količine kiseonika. Simptomi anemije kao što je umor se pojavljuju zato što organi ne dobivaju ono što im je neophodno, a to je kiseonik za proizvodnju energije.

Anemija je jedno od najčešćih patoloških stanja krvi. Žene, djeca i ljudi sa hroničnim bolestima su grupe sa uvećanim rizikom od anemije. Važne činjenice o anemiji, a koje je bitno zapamtiti su:

  • Neki oblici anemije su nasljedni i novorođenčad mogu biti pogođena takvim stanjima od samog rođenja.
  • Žene u reproduktivnoj dobi, vrijeme trudnoće, porođaja, dojenja su posebno podložne anemijskim stanjima.
  • Starije osobe također imaju povećan rizik od pojave anemije, a zbog skromnih prehrambenih navika ili drugih bolesti koje kao posljedicu imaju i razvoj anemije.

Postoji jako puno tipova anemije. Sve su vrlo različite u njihovom uzroku i tretmanu. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza, najčešći tip, je vrlo lako tretirati sa promjenama prehrambenih navika i dodacima željeza. Neki oblici anemije, kao blaga anemija koja se razvija tokom trudnoće se čak smatraju i normalnim stanjima. Ipak pojedina stanja anemije mogu proizvesti i cjeloživotne probleme.

Imate sumnju da je vaš organizam suočen sa anemijom? Imate blage vrtoglavice? Osjećate “proljetni umor”? Imate učestale vrtoglavice?! Ovog proljeća u Laboratoriju naše Poliklinike provjerite KKS, DKS, Fe, Feritin po promotivnoj cijeni od 33 KM.

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić