HPV Genotipizacija

hpv-genotipzacija-novost-1200x609.jpg

HPV – Humani Papiloma Virus – uzročnik je najčešće polno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce – HPV infekcije. Procjenjeno je da se oko 50% seksualno aktivnih ljudi zarazi nekom vrstom ovog virusa u toku svog života. HPV se najčešće prenosi polnim odnosom, ali može se prenijeti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom što znači da se HPV infekcija može prenijeti i pored korištenja prezervativa.

HPV može uzrokovati dobroćudne promjene – kondilome, ali i zloćudne promjene – cervikalnu intraepitelnu neoplaziju (CIN) i karcinom grlića  materice.

Šta izaziva karcinom grlića materice?

Karcinom grlića materice drugi je najučestaliji karcinom kod žena, i od njega u svijetu godišnje oboli oko 500.000 žena. Dugotrajne infekcije određenim tipovima HPV-a izazivaju skoro sve poznate slučajeve karcinoma grlića materice. Dokazano je da je u  99,8% slučajeva uzrokovan visokorizičnim podtipovima HPV-16 i HPV-18. Potencijalno, svaka žena je izložena riziku od infekcije humanim papiloma virusom.

Detekcija i genotipizacija humanog papiloma virusa

Detekcija HPV-a podrazumijeva dokazivanje prisustva ili odsustva virusa u uzorku, bez informacije o prisutnom genotipu, dok genotipizacija omogućava određivanje tipa prisutnog HPV-a. Ova vrsta analize je sa kliničke strane veoma značajna sa obzirom na to da potencijal izazivanja zloćudnih promjena (maligni potencijal) veoma varira između različitih grupa virusa. HPV dijelimo na genotipove VISOKOG RIZIKA, koji su odgovorni za nastanak karcinoma grlića materice i genotipove NISKOG RIZIKA koji su prvenstveno odgovorni za pojavu polnih bradavica (kondiloma).

U našoj Poliklinici moguće je uraditi detekciju i genotipizaciju sljedećih VISOKORIZIČNIH genotipova HPV virusa :

HPV genotipovi:16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.

Uzorak neophodan za analizu je cervikalni ili uretralni bris, a rezultati se čekaju do 7 dana.

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić