Trombofilije

tro-novost-1200x609.jpg

Trombofilija se definira kao sklonost organizma ka nastanku krvnog ugruška ili tromba zbog postojanja urođenog i/ili stečenog poremećaja zgrušavanja krvi. Zbog poremećaja u koagulaciji može doći do stvaranja krvnih ugrušaka koji uzrokuju začepljenje krvnih žila.

Tražite odgovor na pitanje da li nosite genski rizik za poremećaj koagulacije i u čemu je značaj ovog testa, te u kojim slučajevima se preporučuje uraditi?

Značaj rane dijagnostike trombofilije je u sprječavanju nastanka stanja poput duboke venske tromboze ili embolije pluća, a poseban značaj ima za žene, odnosno parove koji imaju problem sa idiopatskim neplodnošću (neplodnošću bez poznatog uzroka), kao i žene koje su rađale mrtvorođenu djecu ili imale pobačaje bez utvrđenih uzroka.

Shodno tome u našoj Laboratoriji smo testiranje na trobofilije podijelili u dvije grupe, jednu koja se odnosi na kategoriju koju obuhvataju žene u reproduktivnoj dobi, a koje imaju problema sa ostvarivanjem željene trudnoće zbog nekog od gore navedenih uzroka, te obuhvata specifične testove za utvrđivanje mutacija na genima (FII- Protrombin II, FV- Leiden,  MTHFR, PAI-1.

Druga grupa se odnosi na pacijente koji imaju neki od ostalih poremećaja zgrušavanja krvi, odnosno testove po preporuci ljekara, kao što su analize proteina C i proteina S, APCR (aktivirani protein C- rezistencija), te analize na prisustvo antitijela Lupus antikoagulans i Antitrombin III.

Više informacija o samim testovima možete zatražiti telefonski ili lično na recepciji Poliklinike

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić