Utjecaj oralnog zdravlja trudnica na kardiovaskularno zdravlje djece

trudnice-oral.jpg

Djeca su naše najveće bogatstvo, te je iz tog razloga o njihovom zdravlju neophodno brinuti adekvatno i pravovremeno. O zdravlju djece potrebno je povesti računa i prije samog dolaska na ovaj svijet, budući da već u utrobi majke dijete nije izuzeto od uticaja spoljašnje sredine, a pogotovo zdavlja majke.

Neizmjerno smo sretni što je naša ustanova, Poliklinika “Arbor Vitae dr. Sarić” prepoznata kao referentna zdravstvena ustanova, te smo direktno involvirani u naučno-istraživačkog projekta koji se upravo bavi zdravljem naše najmlađe populacije, novorođenčadi i beba. Radi se o naučno-istraživačkom projektu koji tematizira uticaj oralnog zdravlja trudnica na kardiovaskularno zdravlje novorođenčadi i djece. Voditelj naučnoistraživačkod tima je profesor dr. Senka Mesihovic-Dinarevic, a projekat se realizira u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. U projekat je involvirana i ordinacija stomatološke Poliklinike dr. Jurišić sa kojom imamo uspješnu saradnju.

Zaštita zuba zauzima značajno mjesto među mjerama zdravstvene zaštite u trudnoći. Upravo tokom trudnoće i počinje prevencija zdravlja budućeg potomstva. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je oralna infekcija kod majki kriva za 18% prijevremenih rođenja djece niske porođajne težine. Pretpostavlja se da bakterije iz usne šupljine otpuštaju toksine koji ulaze u krvotok majke, dolaze do posteljice, utiču na rast i razvoj fetusa te mogu potaknuti i prijevremeni porođaj. Istraživanje je, također, pokazalo da oralno zdravlje ima direktan uticaj na zdrav i normalan rad kardiovaskularnog sistema. Buduće majke moraju brinuti na pravilan način o svom oralnom zdravlju kako bi osigurale zdravo srce sebi i svom budućem potomstvu.
Ovim putem pozivamo sve trudnice, buduće majke, da uzmu učešće u ovom naučno-istraživačkom projektu. Javiti nam se možete na Recepciji ili putem naši htelefona svaki radni dan od 08:00-17:00, te popuniti anonimni upitnik i napraviti besplatan stomatološki pregled.

Slika preuzeta sa: https://goo.gl/images/ozGa8q

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić