UV Dijagnostika

ginekologija-3.jpg

Ultrazvučni pregled je jednostavna i bezbolna metoda, gdje dobivamo niz korisnih informacija o unutrašnjim spolnim organima žene i o stanju ploda u trudnoći. Po dosadašnjim saznanjima je bezopasan za dijete i može se koristiti od začeća do rođenja.

Ultrazvuk su zvučni talasi frekvencije viših od granice čujnosti ljudskog uha, 20 kHz i svi dijagnostički aparati imaju frekvenciju između 1 i 20 MHz. U ginekologiji i porodiljstvu koristi se B-prikaz odbijenih ultrazvučnih talasa na ekranu gdje se odjeci prikazuju kao svijetle tačke. Najnovijoj generaciji ultrazvučnih aparata pripadaju aparati sa živom slikom i sivom skalom, koja postaje slična televizijskoj.Ultrazvuk se vrlo teško prenosi zrakom i uglavnom je ograničen na prenošenje kroz tekućinu i krute tvari.
Ako želimo kvalitetan prikaz unutarnjih organa, moramo ukloniti zrak iz prostora koji želimo pregledati upotrebom kontaktnog gela koji omaogućava prijanjanje sonde uz kožu i transabdominalnim ultrazvukom se pregledavaju unutarnji organi u zdjelici žene.

Tehnikom punog mokraćnog mjehura uklonjanjamo crijeva ispunjena zrakom koje pokrivaju unutarnje organe i tako onemogućuju uvid u njihovu strukturu.
Transvaginalni ultrazvuk je danas sve više u upotrebi i prije pregleda pacijentica treba potpuno isprazniti mokračni mjehur. Vrh sonde se prekrije ultrazvučnim gelom, a nakon toga se navuče posebna gumena navlaka ili prezervativ. Blizina ispitivanog područja omogućava stvaranje kvalitetnije slike i jasniji prikaz ginekoloških struktura. Danas je ginekološki pregled bez transvaginalnog ultrazvuka nezamisliv u ocjeni patoloških stanja maternice i adneksa. Korištenjem obojenog i pulsirajućeg doplera dodanog konvencionalnom ultrazvuku moguće je prikazivanje prokrvljenosti organa male zdjelice.

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić