IVF kod nas

ivf-11.jpg

Bračna neplodnost je nemogućnost začeća u periodu od godinu dana uz normalan spolni odnos i bez korištenja kontraceptivnih sredstava. Razlog neplodnosti bračnog para je u 40% slučajeva riječ o bolesti u muškaraca, a u žena u oko 50% slučajeva, dok su razlozi nejasni i nepotpuno objašnjeni u oko 10% parova.

Obrada neplodnoga para u praksi započinje u ginekološkoj ambulanti iz medicinkih i sociopsiholoških razloga. Pri obradi i liječenju neplodnoga para neophodni su uz analitički stručni pristup, psihološko razumijevanje, potpora i visok stepen etičnosti.

Ginekološka laparoskopska procedura je hirurška tehnika bez klasičnog reza, kojom se operiše pod nadzorom videocamere uvodeći instrumente u trbušnu šupljinu kroz nekoliko uskih uboda na prednjoj trbušnoj stijenci. Asistirane reproduktivne tehnologije su sve tehnike u svezi sa direktnom ekstrakcijom jajnih ćelija iz jajnika.

Vantjelsna oplodnja (IVF) – sastoji se u odgovarajućoj pripremi, stimulaciji rasta jajnika u kojima se nalazi ženske spolne ćelije, punkciju folikula stimuliranog jajnika i aspiraciju jajnih ćelija. Potom slijedi njihovo stavljanje u kontakt sa spermatozoidima partnera pod strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima, što pravilu rezultira oplodnjom, ali ne i uvijek.Uz kontrolu razvoja zametka ili više njih,i njihovog vraćanja u matericu – embriotransfer (ET) gdje se očekuje nidacija i dalji razvoj embriona.
Mikrofertilizacija ( ICSI)- je tehnološki je komplikovaniji vid vantjelesne oplo¬dnje. Razlika od prethodnog metoda je u tome što se čin spajanja oplodnih ćelija obavlja mikromanipulacijom, tj. spermatozoid partnera se složenim postupkom, pod kontrolom sistema mik¬roskopa, ubacuje direktno u jajnu ćeliju.

Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić