Blog

CLASSIC LIST

novost-symposium.jpg

Drage kolege i prijatelji,

Veliko nam je zadovoljstvo i čast pozvati Vas da se pridružite Regionalnom SIMPOZIJUMU O MINIMALNOJ INVAZIVNOJ GINEKOLOŠKOJ HIRURGIJI UZ OSNOVNI I NAPREDNI PG KURS sa Udruženjem ginekologije i perinatologije Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkim udruženjem ginekologa laparoskopije, koji će se održati u Mostaru od 27. do 29. juna 2024. godine u organizacije „Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić“ i Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić-“ odjel ginekologije.

Upoznajte naše svetski priznate stručnjake i uključite se u raspravu o tome gdje smo i kuda idemo u oblasti ginekološke endoskopije!
Ništa manje važna od samog programa simpozijuma je prilika da se obnove stara prijateljstva i steknu nova, da se u inspirativnoj atmosferi razmjenu iskustva i dobiju nove ideje i praktični savjeti.

Očekujemo da ćete se u prekrasnom ambijentu Starog grada na prekrasnoj Neretvi i drugim zanimljivim mjestima Mostara i okoline uvjeriti u gostoprimstvo Mostaraca, provesti predivne trenutke i proširiti profesionalne i lične kontakte, te doprinijeti uspjehu simpozijuma svojim ličnim učešćem.

Cilj nam je da revitaliziramo naše udruženje AGEBH, da obnovimo stara prijateljstva i da sklopimo nova, kao i da razmjenimo naučne ideje i dobro se provedemo. Mostar je savršeno mjesto za sve to.

Dobro došli i srdačani pozdravi!
Organizacioni odbor

Preuzmite:

KOMPLETAN PROGRAM SIMPOZIJA

FLYER NAJAVE SIMPOZIJA


IVF-novost.jpg

Centar za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće “Arbor Vitae Dr. Sarić” Mostar pruža sve usluge iz domena reproduktivne medicine efikasno i uspješno na jednome mjestu. U kontinuitetu nudimo široku paletu medicinskih usluga sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno, na topao i ljudski način!

Naš prioritet i vodilja u radu jeste ponuditi našim pacijentima vrhunsku uslugu kroz topao i ljudski pristup od začeća do procvale dobi!

„Možemo sa ponosom reći da naš IVF centar jeste „šlag na tortu“ našeg dugogodišnjeg napornog i uspješnog rada i zalaganja u opštem radu iz oblasti ginekologije i perinatologije, operativnog programa, interne medicine i kardiologije. Veliko zadovoljstvo i krajnji cilj je pomoći jednom paru da se ostvare u najljepšoj ulozi života, da postanu roditelji!“

Centar za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće”Arbor Vitae Dr. Sarić” je strukturiran od naših resursa i sastavljen je od tri segmenta:
1. Poliklinika /ambulantni dio i biohemijski laboratorij/
2. Dnevna operativna bolnica i
3. IVF laboratorij

1. U Poliklinici je razvijen veliki dijapazon ginekoloških usluga, tako da uz rutinske ginekološke preglede, praćenje trudnoće sa expertnim pregledima, obavljamo i visokospecijaliziranu dijagnostiku i terapiju, od čega je najznačajnije pomenuti reproduktivnu medicinu. U prijatnoj atmosferi vršimo razgovor sa bračnim partnerima, obavljamo osnovne preglede sa ultrazvučnom dijagnostikom, preglede interniste/kardiologa, urologa, embriologa, neurpsihijatra, nutricionista.

Biohemijski laboratorij u sklopu Poliklinike je opremljen sa visokosofisticiranom i najmodernijom opremom i uređajima. Vršimo kompletnu biohemijsku obradu, endokrinologiju, imunohemiju, koagulacije, citologiju i mikrobiološku obradu. Kao moderan medicinski laboratorij opremljeni smo sa implementiranim laboratorijskim informacionim sistemom (LIS), koji omogućava pouzdan rad i evidenciju, i tako omogućavamo našim pacijentima vrhunsku uslugu baziranu na pouzdanim rezultatima analiza, ne odstupajući od svjetskih standarda kontrole kvaliteta.

2. U dnevnoj operativnoj bolnici vršimo dijagnostičku i operativnu minimalno invazivnu jednodnevnu hirurgiju – histeroskopija i laparoskopija, ginekološke vaginalne i abdominalne operacije, punkcije folicula stimuliranih jajnika i embriotransfere – ET. Danas se većina ginekoloških operacija može obaviti u dnevnoj operativnoj bolnici. Za razliku od velikih bolnica, gdje su koncentrisani medicinski zahvati i dugo ležanje, prednosti za pacijentice u dnevnoj klinici su višestruke.

3. IVF Laboratorij – obavljamo sve procedure medicinski podpomognute oplodnje
– analizu i pripremu sperme za MPO
– TESA
– procedure IVF
– procedure ICSI /intra- citoplazmatska injekcija spermatozoida/
– Freezing /pohrana i čuvanje biološkog materijala – embrioni, jajne ćelije, spermatozoidi/

Najviši standardi

Naš IVF laboratorij je opremljen najsavremenijom opremom, specijaliziran za liječenje bračnog infertiliteta po standardima ESHRE – Evropske asocijecije za humanu reprodukciju i embriologiju, što je dodatni garant kvalitete pri obavaljanju samog postupka vantjelesne oplodnje. Prvi je IVF centar registriran u Federaciji BiH i jedini u Hercegovini. Naši liječnici, konsultativno i pomoćno osoblje koji rade u IVF centru su članovi ESHRE i redovno idu na edukacije iz oblasti reporoduktivne medicine gdje nastojimo pratiti sve svjetske standarde u ovom domenu posla.

Vodeći stručnjaci za IVF – tim Centra za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće “Arbor Vitae Dr. Sarić” Mostar

Prim. mr. sci. Senad Sarić, dr. med. – Voditelj IVF Centra
specijalista ginekolog i porodničar, subspecijalista reproduktivne medicine
Dr Grit Kirsten Sarić dr. med., specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije
Mustafa Golić dr med. specijalista anesteziolog
Asad Herić, MA biologije, specijalizant embriologije, voditelj IVF laboratorija
Enita Turajlić, biolog, med. sestra i korespondent za IVF procedure;
Adisa Šuta, visoka med.škola, glavna med. sestra i korespondent za operativni program

Konsultativni IVF tim:
Prof. dr Veljko Vlaisavljević dr med. – Maribor, Slovenija
Prof. Borut Kovačić, univ. dipl. biolog – Maribor, Slovenija
/osnivači i voditelji eminentnog IVF centra u Mariboru sa kojima imamo dugogodišnju uspješnu saradnju/.
Prim. Dr med. Senadin Ustamujić, specijalista urolog
Prim. Dr med. Lamija Duranović, specijalista neuropshijatrije
Dr med. Indira Brković, specijalsta interne medicine, subspecijalista endokrinolog

Zadovoljstvo i stabilno zdravlje naših pacijenta je naš glavni motiv!

O Centru za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće “Arbor Vitae Dr. Sarić” Mostar

Privatna ginekološka ordinacija „Arbor vitae dr Sarić“ u Mostaru osnovana je 1998. god od strane Prim. mr. sci. Senad Sarić dr. med.- specijalista ginekolog i porodničar, a 2006.godine, doselenjem supruge iz Njemačke dr. Grit Kirsten-Sarić – specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije, ordinacija prerasta u multidisciplinarnu polikliničku ustanovu „Arbor vitae dr Sarić“ i u vlasništvu je ovog bračnog para.

Preseljenjem Poliklinike na novu lokaciju početkom 2016.godine, značajno smo proširili kapacitete polikliničke djelatnosti i prostorno i tehnički savremeno opremili naše čekaonice, abmulante, biohemijski laboratorij, dnevnu operativnu bolnicu i IVF laboratorij!

Javite nam se i krenite u ostvarenje najljepše uloge života – roditeljstva!

T: +387 36 555-995
E: info@poliklinika-saric.com


oglas-novost.jpg

Na osnovu Odluke o raspisivanju oglasa za prijem lica na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa na period od 12 mjeseci, direktor ustanove raspisuje:

OGLAS

za prijem lica na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na period od 12 mjeseci

  • Medicinska sestra tehničar – 1 izvršilac

USLOVI: pored Zakonom propisanih opštih uslova, kandidati treba da ispunjavaju i sljedeće uslove:

  1. Završenu srednju medicinsku školu općeg smjera,
  2. Važeća licenca za samostalan rad,
  3. Položen stručni ispit

Uz prijavu na oglas kandidati su dužni dostaviti:

  • biografiju,
  • ovjerena kopija diplome o završenoj srednjoj medicinskoj školi općeg smjera,
  • ovjerena kopija uvjerenja o položenom stručnom ispitu,
  • overena kopija važeće licence za samostalan rad.

NAPOMENA: ovim prijemom se ne zasniva radni odnos. Prednost imaju kandidati koji nemaju radnog iskustva, nakon položenog stručnog ispita.

Prijave na oglas sa dokazima o ispunjavanju uvjeta dosaviti na adresu Poliklinička zdravstvena ustanove „ARBOR VITAE dr.Sarić“, Maršala Tita bb, 88104 Mostar ili putem maila info@poliklinika-saric.com.

Oglas ostaje otvoren do 10.03.2021.godine.


godisnji-novost.jpg

OBAVJEŠTENJE

Poštovani pacijenti,
obzirom da smo od momenta proglašenja pandemije COVID-19 do danas, u punom kapacitetu bili na raspolaganju svim našim pacijentima, nismo ni jedan dan zatvorili svoja vrata, uprkos stanju i pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, želimo vas informisati da ćemo u periodu od 01.01. do 10.01.2021.godine biti na KOLEKTIVNOM GODIŠNJEM ODMORU
Cijelom timu je potreban kratki predah nakon veoma teške godine, kako bismo od 11.01.2021. bili ponovno sa vama u punom pogonu!


IVF-novost.jpg

PRVI I JEDINI VERIFICIRANI IVF CENTAR U HERCEGOVINI

Centar za reprodukltivnu medicinu i željene trudnoće Poliklinike “ARBOR VITAE dr.Sarić”

Poštovani pacijenti,

sa ponosom Vas obavještavamo da smo od 07.12.2020. godine zvanično prvi i jedini verificirani IVF centar u Hercegovini

Verifikaciju našeg centra je uradila komisija Federalnog ministarstva zdravstva te nam izdala Rješenje kojim se potvrđuje da ispunjavamo sve uslove medicinsko-tehničke opreme, kadra, prostora i sistema kvalitete za provedbu postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Za pacijente našeg IVF centra za reproduktivnu medicinu to praktično znači da sve procedure liječenja infertiliteta metodama biomedicinski potpomognute oplodnje (tri pokušaja intrauterine inseminacije- IUI i pet pokušaja vantjelesne oplodnje), a koji dobiju saglasnost nadležnog zavoda zdravstvenog osiguranja za ovaj vid liječenja, moći će u našem Centru liječenje obaviti o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja (za detaljne informacije obratiti se nadležnom kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja).


naredba-novost-1200x609.jpg

11.03.2020. godine

KRIZNI STOŽER MINISTARSTVA ZDRAVSTVA, RADA I SOCIJALNE SKRBI HNK/HNŽ DONIO NOVU ODLUKU

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas sastanak na kojem je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, u skladu sa zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove zapovijedi.

Ističe se kako se postupci nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID- 19), a koji su se primjenjivali prema svim putnicima koji dolaze s područja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, od sada primjenjuju na sve putnike koji dolaze iz Francuske, Njemačke i Španije.

Građani Hercegovačko-neretvanskog kantona koji dolaze iz tih zemalja obvezni su javiti se svom izabranom porodičnom liječniku radi izdavanja rješenja o obavezi izoliranja u trajanju od 14 dana.

Kantonalnim i gradskim/općinskim sanitarnim inspektorima naloženo je da svim stranim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u BiH koji ulaze u Hercegovačko-neretvanski kanton iz tih zemalja propišu mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

Preporučuje se građanima BiH i stranim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u Hercegovačko-neretvanskom kantonui da ne putuju u navedene zemlje, odnosno  NR Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran, Francusku, Njemačku i Španiju.

Zapovijed Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK kojom se nalaže da se u zdravstvenim ustanovama na području HNK/Ž obustave redoviti specijalističko- konsultativni pregledi, a neophodni specijalističko-konsultativni pregledi obavljaju po procjeni specijalista, odnosi se na sve zdravstvene ustanove bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositelje privatne prakse u HNK.

Nalaže se prijevoznicima da pri prelasku granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko – Livno, GP Izačić, GP Orašje, te GP Šamac- Domaljevac. Vozači koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Hercegovačko-neretvanski kanton moraju biti u izoliranju do dolaska na sljedeći prijevoz, te su po povratku ponovno dužni podvrgnuti se izoliranju. Slijedom navedenog, preporučuje se svim prijevoznicima i drugim privrednim subjektima da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, bitno je napomenuti da su poslodavci, posebno poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila. Također, neophodno je da se vozači telefonski jave svom porodičnom liječniku, odnosno higijensko-epidemiološkoj službi nadležnog doma zdravlja  odmah po dolasku iz epidemiološki ugroženih zemalja koji će ih uputiti o daljnjem postupanju.

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK dužno je naložiti svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivačima da registriraju dolaske gostiju-turista iz ugroženih zemalja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, Francuske, Njemačke i Španije koji su posljednjih sedam do 14 dana boravili u ovim zemljama, te da odmah kontaktiraju nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo kantona.

Zabranjuje se obavljanje praktične nastave/prakse u zdravstvenim ustanovama na području HNK.

Javnost se upozorava da neprovedba naloženih mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa, podliježe prekršajnoj odgovornosti, jer je članom 225. Kaznenog zakona Federacije BiH utvrđeno kazneno djelo: „Prenošenja zarazne bolesti“. Naime ovom odredbom decidno je regulirano da tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje preglede, dezinficiranje, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja  zarazne bolesti i do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude, bit će kažnjen kaznom zatvora do jedne godine.

Osobe nad kojima se provode mjere s ciljem sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19) obavezne su striktno se pridržavati propisanih mjera jer će, u protivnom, protiv njih biti pokrenuti prekršajni, odnosno kazneni postupci.

Svi koji imaju informacije da se pojedine osobe ne pridržavaju propisanih mjera dužni su obavijestiti nadležne epidemiologe ili nadležne sanitarne inspektore, odnosno Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK.

Na kraju sastanka, Krizni stožer je dobio novu Zapovijed kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te će se o njoj očitovati najkasnije do petka.

U linku možete pročitati naredbu u cijelosti.


corona-novost-1200x609.jpg

12.03.2020.

KRIZNI STOŽER HNK: OBUSTAVLJA SE NASTAVA U OSNOVNIM, SREDNJIM I VISOKOŠKOLSKIM OBRAZOVNIM USTANOVAMA, TE RAD DJEČJIH VRTIĆA

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je sastanak na kojem je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, u skladu sa zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove zapovijedi.

Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Obustavlja se rad dječjih vrtića na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Obustavlja se održavanje svih kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Preporučuje se građanstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i stranim državljanima u HNK da se, s ciljem zaštite ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja građanstva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog stožera Ministarstva zdravstva,  rada i socijalne skrbi HNK, kao i Zavoda za javno zdravstvo  Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo  HNK.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na  visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i nastavnom osoblju  preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provedbu  ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je lična odgovornost.

Svom građanstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u HNK  preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima,  te drugim mjestima javnog okupljanja.

Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Hercegovačko-neretvanski kanton, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološkog stanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Preporučuje se svom građanstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona  ne putovati izvan BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19)  u skladu Zakonu o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne  i kaznene odgovornosti.

Istaknuto je, također, kako su u posljednja 24 sata, na COVID-19 testirana tri građanina HNK, a dobiveni nalazi su negativni.


JOB-novost-1200x609.jpg

Na osnovu člana 19. Statuta i člana 12. Pravilnika o radu, unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Poliklinička zdravstvena ustanova „ARBOR VITAE“ dr.Sarić,  direktor  raspisuje:

J A V N I   O  G  L  A  S

za prijem u radni odnos naodređeno vrijeme od 6 (šest) mjeseci uz probni rad od 30 (trideset) dana

  1. Spremačica / čistačica ……………………………………………………………………………. 2 izvršioca
  1. Uvjeti

Pored općih uvjeta kandidati trebaju ispunjavati slijedeće posebne uvjete:

  • osnovno / srednje obrazovanje,
  • radno iskustvo poželjno,
  • fleksibilnost u radu, spremnost na dvokratne smjene

Dokazi o ispunjavanju uvjeta:

Uz prijavu na Javni oglas kandidati su dužni dostaviti ovjerene fotokopije dokumenata o ispunjavanju općih i posebnih uvjeta:

  • prijavu na Javni oglas koja sadrži kraću biografiju, adresu i kontakt telefon
  • uvjerenje o državljanstvu
  • kopiju lične karte

Prijave sa traženim dokumentima dostavljaju se lično ili preporučeno poštom na adresu:

Poliklinička zdravstvena ustanova „ ARBOR VITAE“ dr. Sarić, Maršala Tita bb, 88104 Mostar, BiH, sa naznakom: „Prijava na Javni oglas za prijem spremačice/ čistačice“.

Dostavljena dokumentacija neće se vraćati kandidatima.

Rok za podnošenje prijava: 20 (dvadeset) dana od dana objavljivanja.

Svi kandidati koji budu stavljeni na listu za uži izbor bit će pozvani na razgovor.

Sa izabranim kandidatom zaključit će se ugovor o radu na određeno vrijeme od 6 mjeseci, uz obavezan probni rad od 30 (trideset) dana.

Kandidat je po konačnosti odluke o prijemu radnika dužan dostaviti ljekarsko uvjerenje ovlaštene zdravstvene ustanove.

Nepotpune i neblagovremene prijave te prijave kandidata koji ne ispunjavaju uslove ovog Javnog oglasa neće se uzimati u razmatranje.


hpv-genotipzacija-novost-1200x609.jpg

HPV – Humani Papiloma Virus – uzročnik je najčešće polno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce – HPV infekcije. Procjenjeno je da se oko 50% seksualno aktivnih ljudi zarazi nekom vrstom ovog virusa u toku svog života. HPV se najčešće prenosi polnim odnosom, ali može se prenijeti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom što znači da se HPV infekcija može prenijeti i pored korištenja prezervativa.

HPV može uzrokovati dobroćudne promjene – kondilome, ali i zloćudne promjene – cervikalnu intraepitelnu neoplaziju (CIN) i karcinom grlića  materice.

Šta izaziva karcinom grlića materice?

Karcinom grlića materice drugi je najučestaliji karcinom kod žena, i od njega u svijetu godišnje oboli oko 500.000 žena. Dugotrajne infekcije određenim tipovima HPV-a izazivaju skoro sve poznate slučajeve karcinoma grlića materice. Dokazano je da je u  99,8% slučajeva uzrokovan visokorizičnim podtipovima HPV-16 i HPV-18. Potencijalno, svaka žena je izložena riziku od infekcije humanim papiloma virusom.

Detekcija i genotipizacija humanog papiloma virusa

Detekcija HPV-a podrazumijeva dokazivanje prisustva ili odsustva virusa u uzorku, bez informacije o prisutnom genotipu, dok genotipizacija omogućava određivanje tipa prisutnog HPV-a. Ova vrsta analize je sa kliničke strane veoma značajna sa obzirom na to da potencijal izazivanja zloćudnih promjena (maligni potencijal) veoma varira između različitih grupa virusa. HPV dijelimo na genotipove VISOKOG RIZIKA, koji su odgovorni za nastanak karcinoma grlića materice i genotipove NISKOG RIZIKA koji su prvenstveno odgovorni za pojavu polnih bradavica (kondiloma).

U našoj Poliklinici moguće je uraditi detekciju i genotipizaciju sljedećih VISOKORIZIČNIH genotipova HPV virusa :

HPV genotipovi:16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.

Uzorak neophodan za analizu je cervikalni ili uretralni bris, a rezultati se čekaju do 7 dana.


HbA1c-1200x609.jpg

HbA1c  (hemoglobin A1c test) ili glikozilirani hemoglobin je bitan test krvi koji pokazuje prosječan nivo glukoze (šećera) u krvi za posljednja dva do tri mjeseca. Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, koji nose kiseonik kroz tijelo, te se  glukoza koja se u dužem vremenskom periodu nalazi u višku u krvi lijepi na ovu bjelančevinu i nastaje glikozilirani hemoglobin – HbA1c. Ako je nivo šećera u krvi bio visok u nekom periodu, i koncentracija HbA1c će biti visoka. Životni vijek eritrocita je 120 dana nakon čega stari budu zamjenjeni novim. Mjerenjem koncentracije HbA1c može se utvrditi koja je bila prosječna koncentracija glukoze u krvi u zadnjih 8-12 nedjelja.

Zašto i kako uraditi pretragu?

Testiranje koncentracije HbA1c u krvi trebate načiniti ako sumnjate da imate dijabetes (učestalo mokrenje, stalna žeđ, umor), te kada vam je dijabetes već dijagnosticiran, kada se HbA1c  test preporučuje uraditi svakih 6 mjeseci ukoliko je dijabetes dobro regulisan i stabilan, a svaka 3 mjeseca ukoliko nije stabilan i dobro izregulisan. Za pretragu nisu potrebne posebne pripreme. Hrana pojedena posljednjih nekoliko dana prije uzimanja uzorka krvi nema utjecaj na HbA1c. Kada  se utvrdi povišena vrijednost HbA1c, liječnik propisuje terapiju kojom se pokušava sniziti razina glukoze u krvi.

Za osobe koje nemaju dijabetes, normalan nivo HbA1c je između 4% i 5,6%. Nivo između 5,7% i 6,4% predstavlja nivo u kome je povećan rizik od dijabetesa,  dok nivo preko 6,5% prestavlja dijabetes. Zbog toga što loša kontrola dijabetesa vodi do povećanog rizika od komplikacija koje nosi bolest, za osobe sa dijabetesom je preporučljivo da HbA1c bude ispod 7%. Cilj terapije osoba oboljelih od dijabetesa je održati razinu HbA1c između  6,5% i 7%. Terapija u tom slučaju uključuje promjenu prehrane, propisivanje dodatne fizičke aktivnosti, lijekova ili kombinaciju sva tri elementa.

Stanje ukupnog zdravlja osobe sa dijabetesom značajno utiče na vrijednosti HbA1c bez obzira da li redovno uzima terapiju i vodi računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Nivo glukoze u krvi mjenja se iz sata u sat i iz dana u dan, a kod osoba sa dijabetesom nivo glukoze u krvi može da poraste više nego obično poslije jela, posebno poslije slatkiša ili da padne poslije fizičke aktivnosti, što u konačnici utječe i na nivo HbA1c. Koncentracija HbA1c je u direktnoj vezi sa rizikom za razvoja svih komplikacija dijabetesa.


Poliklinika “Arbor Vitae”

Od osnivanja 1998.godine do danas nudimo Vam savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način!
“Arbor vitae – medicina sa srcem od začeća do procvale dobi”.

logo-alt

GPS Coordinates: 43.350150, 17.812501

Sva prava pridržana - Poliklinika Arbor Vitae Dr. Sarić